Megragadni és megosztani a pillanatot

Újra a szépet, a nehezen megfoghatót és megállíthatót, az utolérhetetlent és mindig változót szeretnék bemutatni a közönségnek az érdi Duna-Art fotóklub tagjai. Ezúttal Momentum a címe a június 16-tól látható fotó kiállításuknak, amelyre – témától függetlenül – mindenki a legkedvesebb fényképeit tette közszemlére.

Hasonló tartalmaink:

A kiállítás anyagából válogattunk, ide kattintva lehet megnézni a képeket!

Tulajdonképpen, maga a művelet, a fényképezés is a pillanatról, a pillanatnak szól, illetve az embernek arról a törekvéséről, hogy megfogja, megragadja a mulandót, a változót. Meglesse, megállítsa, megtartsa. A következő pillanat ugyanis már nem ugyanaz! „A fényképez szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben: a megörökít. Érzékelteti a múló idő megragadásának, a tünékeny világ megőrzésének szándékát. Idő és fényképezés elválaszthatatlanok. Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük – ami volt” – írja a műfaj egyik legszakavatottabb mestere, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Korniss Péter, Pulitzer-díjas fotóriporter, Kossuth-díjas fotográfus.

Vitathatatlan, hogy ma olyan világban élünk, amely inkább helyezi előtérbe a technikai vívmányokat, mint az élő világ nagyszerűségét, és gyakran fontosabbnak tartja a gépit az organikusnál, a tömegesen gyárthatót az egyedinél. A művészet persze, szembeszáll az efféle prioritásokkal, hiszen a lényege önmagunk kifejezése. A cél benyomásaink, gondolataink, érzelmeink, véleményünk, egyszóval, a világnézetünk megosztása másokkal. Mindegy, milyen formát, és milyen eszközöket választunk ehhez, hiszen az emberiség történelme megmutatta, igen kreatívak vagyunk mi e téren!

Mégis, legtöbbször a múló pillanatot, a visszahozhatatlan momentumot próbáljuk meg elkapni, megragadni, továbbgondolni. Mi sem egyszerűbb ennél, gondolja a napjaink egyik „csúcs vívmányának”, az okos telefonnak tulajdonosa: egyetlen kattintás, és kész a pillanatkép! Csakhogy a fotó értékét nem a technikai bravúr, hanem a lélek adja. A fotózás szerelmesei legkevésbé törődnek önmagukkal, ők a természet, a környezetünk, az épített világ szépségeit, visszásságait, furcsaságait, különlegességeit kutatják, hogy „megörökítsék”, nem törődve azzal, meddig lesz „örök” az adott kép, miközben minden oly mulandó, ami körülvesz bennünket.

Biztosan mindenkinek külön történetet van arról, hogy miért éppen az a fotó a legkedvesebb számára, amit erre a kiállításra elhozott. A szemlélő nem láthatja a lencse másik oldalán „szenvedő” vagy éppen ujjongó fényképészt. Ő csak abban tud gyönyörködni, amit lát: a pillanat adta csodában, a megismételhetetlenben, hiszen a jelenből a másodperc töredékében már múlt lett, ott, ahogy lefényképezték. A kiállítók: Bodor Izabella, Boros Emese, Bakos Ágnes, Balogh István, Körmendy Zizi, Kiss Borbála, Dr. Mezey Károly, Dr. Nemes Erzsébet, Révész László, Sebők Ferenc, Szakács Miklós, Szánthó Tibor, Tanos Miklós. A Duna-Art Momentum című fotókiállítása a nyár folyamán, egészen augusztus 15-ig megtekinthető a Szepes Gyula Művelődési Központ aulájának folyosóján.

Bálint Edit, Érdi Újság 

 

Címkék