Balatoni Kékszalag – a legnagyobb tókerülő verseny

Kékszalag. A tókerülő vitorlásverseny a balatoni vitorlázás ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye. Balatonfüred meg ilyenkor – de sokak szívében mindig – a Balaton fővárosa. Egy több Kékszalagot is végigvitorlázó kormányost a versenyről kérdeztük az Érd Fm-en. 

Hasonló tartalmaink:

Miért kék a szalag? Valamikor a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbocán a kék szalagot, s ezt a tradíciót később átvették a gőzösök is. A vitorlás sport elterjedésével az európai tavakon is kialakultak azok a versenyek, amelyek győztese árboc­csúcsára köthette a leggyorsabbnak járó elismerést jelképező szalagot.

Már a 47. Kékszalag verseny mezőnye indul. Az előrejelzések szerint jó szél lesz. A verseny rekordidejét 1955-től 57 évig, 2012-ig a Nemere II. tartotta (nyitóképünkön, a 2000-ben történt felújítás után) 10 óra 40 perces idővel. A technika – és nem feltétlenül a technikai tudás – hatalmas fejlődése, meg hát nagyon jó szél is kellett ahhoz, hogy a Fifty-fifty nevű különleges hajó Józsa Márton csapatával a fedélzetén a rekordot 2012-ben 10 óra 32 percre javítsa. Igaz, ez nem egytestű hajó, hanem katamarán. Aztán saját csúcsát megjavítva állította a be a pályacsúcsot tavaly: 7 óra 13 perccel.

Az idei versenyre nagyjából 600 hajó és legénysége nevezett, sokan külföldről, így várhatóan több mint két és félezren – amatőrök és profik egyaránt – vágnak neki a távnak július 2-án.

Egyiküket, Jasper Gábor vitorlázót kérdeztük, akinek az idei már a harmadik Kékszalag versenye: milyen is ez a verseny belülről, a hajóból nézve?

Nyitóképünkön a rekorder Nemere II.

Fotó: Magyar Vitorlásszövetség

 

Címkék