Űzzük el a vakáció mumusait!

Beköszöntött a nyári szünet, és megkezdődött a „nyári betegségek” szezonja: megfázás helyett vírusfertőzések, rovarcsípések, napégés tehet tönkre egy-egy verőfényes hétvégét, vagy akár nyaralást. A baj néha kis odafigyeléssel kivédhető, vagy legalább enyhíthető – hogy hogyan, arról dr. Veres Judit gyermekorvos beszélt az Érdi Újságnak.

Hasonló tartalmaink:

 A nyaralást érdemes jó előre megszervezni, igazodva a családtagok életkorához, igényeihez; kisbabával például nem érdemes hosszú útra menni, és ha kicsikkel utazunk, az odajutásra szánt időbe bele kell tervezni a gyakori megállásokat, pihenőket. Gondoljunk arra is, hogy a gyermekek a hosszú utakon rosszul lehetnek; érdemes már előre gondoskodni hányás elleni gyógyszerről.

Ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról, és vigyük magunkkal a tajkártyát (vagy fénymásolatát). Aki még nem adatta be a kullancs elleni védőoltást, inkább várjon őszig, mivel három oltás szükséges a megfelelő védettséghez. Létezik gyorsított oltás is, ám az nem olyan biztonságos – tette hozzá a doktornő, hangsúlyozva: a kullancs elleni védőoltást háromévente ismételni kell.

 A kullancsot ki kell szedni

A vakcina egyébként nem véd minden, a kullancsok által terjesztett betegség ellen, ezért a szabadban játszó gyerekeket akkor is végig kell vizsgálni esténként tetőtől talpig, ha előzőleg beoltattuk őket.

– A vérszívót azonnal el kell távolítani, lehetőleg az e célra való speciális csipesszel, amit a patikákban szerezhetünk be. Ne várjunk másnapig, az orvosi rendelésig. Vigyázzunk a darazsakkal, méhekkel is – különösen azért, mert ezek a rovarok előszeretettel röpülnek az üdítős poharakba. Ha megcsípik a gyerek száját, rögön orvoshoz kell fordulni; egyéb esetekben, ha a gyermek nem allergiás, a kellemetlen tüneteket enyhíthetjük jégkockával, ecetes borogatással – mondta a gyermekgyógyász, aki egyben a szakorvosi rendelőben található érdi oltóközpont vezetője is, így a speciális védőoltásokkal kapcsolatban is tudott jó tanácsokkal szolgálni.

– Aki külföldre utazik, jó előre tájékozódjon, milyen védőoltásokat érdemes beadatnia. Azt szoktam javasolni, hogy az egzotikus nyaralás megkezdése előtt legalább hat héttel keressék fel oltóközpontunkat vagy háziorvosukat. Így kényelmesen összeállítható az oltási terv, illetve az esetleges kellemetlen tünetek is könnyebben elviselhetők itthon. Mellékhatás elenyésző mennyiségben fordul elő. Természetesen van mód utazás előtt egy-két héttel is egyes oltások beadatására, de jobb időben felkészülni.

A védőoltás nem „örökgaranciás”

Sajnos, vannak olyanok is, akik nem fordítanak figyelmet a megelőzésre; a statisztikák szerint ezen utazók ötöde betegen tér haza. Aki lázasan jön meg egy egzotikus utazásról, mihamarabb keresse fel háziorvosát – javasolta a szakember, hozzátéve: a védőoltások nem egy életre szólnak. A Hepatitis B, illetve a sárgaláz elleni tíz, a Hepatitis A elleni öt, a tífusz elleni három évig véd.

Dr. Veres Judit végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanában nagyon gyakran fordul elő bárányhimlő a gyerekek körében.
– A fertőzést elkaphatják a bárányhimlőn át nem esett szülők, rokonok is, márpedig felnőttkorban súlyosabb lefolyású a betegség, mint a kisgyerekeknél. Ráadásul gyakoribbak a kellemetlen szövődmények is, emiatt gyakran kórházi ápolás lesz a vége. Lehet viszont védekezni ellene: hat hét eltéréssel két oltást kell beadatni. Az esetek jelentős részében már az első megfelelő védettséget ad – ha mégsem, a betegség lefolyása mindenesetre enyhébb lesz – jegyezte meg a doktornő.

Veres Judit arról is szólt: hogyan kerülhetjük el a kellemetlen, hasmenéssel járó vírusos betegségeket. Bár egyszerű szabályok ezek, mégsem mindig tartjuk be. – Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, körültekintően vásároljunk élelmiszert, mossunk gyakran kezet, és a nagy hőségben ne tároljuk sokáig a megfőzött ételeket – sorolta a doktornő.

Ádám Katalin, Érdi Újság

 

Úti patika

Veres doktornő tanácsokat adott az úti patika összeállítására is: mindenképp legyen nálunk sérülések ellátására alkalmas ragtapasz, steril géz, fertőtlenítő, illetve szálkacsipesz. A lázmérőt, lázcsillapítót, a hasmenés elleni orvosságot, illetve a rovarcsípések kezelésére (valamint megelőzésére) szolgáló szert se hagyjuk otthon. Úti patikánkból a naptej sem hiányozhat.

 

Címkék