Védőnők az új nemzedékért

Százéves a hazai védőnői szolgálat. Ez az ellátási forma szinte az egész világon egyedülálló. A védőnő olyan hosszú ideig kíséri figyelemmel gyermekünk fejlődését, hogy kicsit életük részévé is válik.

Hasonló tartalmaink:

Érden már a második világháború előtt is dolgozott védőnő, azonban pontos adat csak 1945-től van, ekkor két körzeti orvos és egy védőnő látta el az egész település lakosságát – mondta el az Érd Tv Híradójának Stibrányi Mártonné, vezető védőnő, aki 1972 óta dolgozik Érden.

Június 13-án ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a Magyar Védőnői Szolgálat. Az eltelt évek alatt a védőnők feladata egyre kiterjedtebbé vált. A terhes- és csecsemőgondozás mellett ők végzik a gyermekek különböző szűrővizsgálatait is. Stibrányi Mártonné hangsúlyozta, hogy a védőnő ezáltal szinte a család tagjává válik. Majd a vezető védőnő hozzátette: az új protokoll szerint csak 3 havonta kell megjelenni a várandósság idején a védőnőnél, azonban a kismamák többsége havonta felkeresi őket.

A kórházból való hazatérést követően is felkeresi a védőnő a családot, majd ettől kezdve folyamatosan figyelemmel kíséri a kisbaba fejlődését egészen a gyermek 18 éves koráig – hangsúlyozta a vezető védőnő.

Would you like to replay the video?
Címkék