Kit érdekel a rossz idő, ha minden nap jók a programok?

Nem volt szerencséjük a városi napközi „úttörőinek”: a tábornyitás hetében kaptak esőt, hideget jócskán. A sokféle program, meg a hagyománnyá vált bunkerépítés azonban kárpótolta a gyerekeket. A tornásztáborban pedig az úszás mellett lovaglás is volt a programok között. 

Hasonló tartalmaink:

Az egyik hatalmas fenyő alatt egy kisfiú sepreget, nem messze tőle három lány próbál sátrat csinálni egy virágos takaróból. Van, aki papírdobozokat hozott magával, van, aki hálózsákot – a gyakorlott táborozók ugyanis tudják, hogy a Favágó utcai, fenyőkkel borított telek ideális a kuckó-, jobban mondva bunkerépítéshez, amihez a szervezők biztosították a gumikerekeket, illetve a terület elkerítéséhez a szalagot.

A legelső tábori hét „pionírjaira” hárult a feladat, hogy összeszedjék a tobozokat, más teendőjük nincs: az ÉKFI munkatársai lenyírták a füvet, rendbe rakták a kertet, és még egy nagy konténernyi homokot is hoztak a gyerekeknek. Az épületet pedig a takarítónők készítették fel a gyerekek fogadására.

Teltházas start

– A mai nap az ismerkedésé. Elmondtuk a szabályokat, most bunkert építenek, játszanak, később pedig kirándulunk egyet, hogy megismerkedjenek a környékkel – mondta Szabó Margit, a Batthyány iskola tanára, aki kolléganőjével, Kőnigné Ferencz Zsuzsannával vezeti a város augusztus 14-ig nyitva tartó napközis táborát. Ez az időpont azonban még beláthatatlanul messze van: látogatásunk a legelső napra, június 22-ére esett. Aznap még kellemes meleg volt, a gyerekek a kertben szaladgáltak. Az első tábori hét telt házzal indult: 120 gyereket írattak be a szülei, és van, aki mind a 8 hetet itt tölti.

– A táborozók többsége alsó tagozatos, de van két nyolcadikosunk is. Versenyeket, vetélkedőket szervezünk a gyerekeknek, kézműveskedünk, sétálunk a környéken, és minden héten kirándulunk.  Az első héten a szentendrei skanzenba látogatunk el. Júliusban többek közt az Alcsúti Arborétumot, a gánti földtani tanösvényt és a Budakeszi Vadasparkot nézzük meg – sorolta a tanárnő.

Minden héten más-más vendég érkezik a táborba. Az elsőre fazekasokat, illetve egy focistát hívtak meg, hogy együtt agyagozzanak, illetve focizzanak a gyerekekkel.

Mozgásban egyébként sincs hiány, hiszen a sportiskola sok felszerelést felvitt a nyári táborba, de aki olvasgatni szeretne, vagy különvonulna egy kicsit, azt is megteheti.

XVIII_1.

Új barátok a régiek mellé

Lesznek érdekes előadások is: a gyerekek megismerkedhetnek a különböző tájegységek természeti és kulturális értékeivel, illetve hazánk nemzeti parkjaival. Mindezt teljesen ingyen, hiszen a tábort az önkormányzat támogatja, és csak a háromszori étkezésért kell fizetni heti 7000 (szociálisan rászorulóknak 4250) forintot. Az önkormányzat a gyerekeket szállításáról is gondoskodik: a város több pontján megálló különbusz viszi a táborozókat reggel, és hozza le Fenyves-Parkvárosból délután. Ezt a rutinos táborozók már jól tudják – és ilyenből idén (is) nagyon sok van.

– Most megyek ötödikbe, és évek óta jövök a táborba. Nagyon szeretek itt lenni, mert jók a programok – mondta a Kőrösi iskolába járó András, aki a kézműves foglalkozásokat kedveli leginkább. – A kirándulások is nagyon tetszenek: tavaly voltunk a Hungaroringen is – tette hozzá a fiú, aki szinte az egész nyári szünetet itt tölti. Mint mondta, azért a Balatonra is elutazik majd.

Bence, aki a Batthyány iskolában kezdi szeptemberben a negyedik osztályt, azért szeret itt lenni, mert sok osztálytársa eljött, és még új barátokat is szerezett. – Én a kirándulást várom nagyon – mondta lapunknak.

Erik, aki a nyolcadik osztályt végezte, kicsit csalódott, hogy idén kevés a „nagy”, ugyanakkor azt mondta, nem tudná elképzelni a nyarat a Favágó utcai tábor nélkül. – Aki már volt itt, annak hiányzik. A programok, a tanárok, az egész hely… Nagyon jó ide visszajönni – jegyezte meg.

XVIII_3

 

Tornászok a kempingben

Tornászpalántákkal népesült be az érdligeti kemping – itt az Érdi Torna Club tartotta nyári sporttáborát, amelyet immár negyedik éve rendez. Az érdligeti kempingben óvodásokat, alsó tagozatosokat várnak két sportos hétre. A torna mellett jut idő a kézműves foglalkozásokra, a szabadtéri játékra, lovaglásra, kirándulásra, fagyizásra is, és ha az idő engedi, délutánonként fürödhetnek a kemping medencéjében.

A tábor évről évre népszerűbb: idén két hét alatt betelt a harminc hely, így több olyan jelentkező is volt, akiket nem tudtak felvenni a június 22-26-i turnusba. A gyerekek többsége az ÉTC óvodás csoportjaiból érkezett – egyes hat-hétéves apróságoknak ez már a harmadik táboros nyaruk –, és volt egy-két olyan gyerek is, aki itt és most ismerkedett a tornával.

Mikor ellátogattunk a kempingbe, a délelőtti edzésnek már vége volt. A fürdés utáni legnépszerűbb program, a lovaglás volt soron. A várakozók rajzoltak, szaladgáltak, vagy a trambulinokon ugráltak – nemcsak lányok, hanem fiúk is voltak köztük.

– A harminc gyerekből hat fiúnk van. Az év közbeni óvodás csoportunkba is sok fiú jár.  A szülők valószínűleg felismerték, hogy a torna ideális mozgásforma, mielőtt a gyerekek más sportágat kezdenének tanulni – mondta Papp Ildikó edző, aki kollégáival kezdetek óta vezeti az ÉTC sportnapközijét.

Az öt napos táborban a hangsúly a mozgáson van: a gyerekek a napi három edzésen tanulják meg a talajtorna alapjait. A mozgásra nemcsak a kemping kertje nyújt remek lehetőséget, hanem a szomszédos műfüves pálya is, rossz idő esetén pedig a VMG tornatermét használhatják a gyerekek.

ÉTC: Alapoktól a versenyekig
Az ÉTC több szakágban kínál sportolási lehetőséget a gyerekeknek: balett, ovis torna, akrobatikus torna, cheerleading – azaz vezérszurkolás – és vívás. Céljuk, hogy azoknak a gyerekeknek is sportolási lehetőséget biztosítsanak, akik nem szeretnének versenyszerűen tornázni. Itt megszerezhetik azokat az alapokat, amelyekre a küzdősportoktól a csapatsportokig egyaránt szükségük lehet, mozgásuk pedig összehangolttá válik. Ugyanakkor versenysportolóik is nagyon eredményesen szerepelnek, és előkelő helyezésekkel térnek haza a versenyekről.

Ádám Katalin

Érdi Újság

Címkék