Kalandozás a Balaton-felvidék legjobb borai között

Már korábban elkalauzoltuk Önöket a Balaton környékére, ahol Gasztroforradalom megy éppen végbe. Nyár van, így most a Balaton egy újabb kincsét ismerhetik meg, a Tagyon birtokot. A borral, sajttal, lekvárral, földi jóval foglalkozó csapat helyiekből és betelepült városiakból formálódott valódi, jól működő közösséggé. Ismerjék meg őket!

Hasonló tartalmaink:


Tagyon a Balaton-felvidékbe ékelődő, a Nivegy-völgy déli bejáratát őrző kisközség. A Balaton-parttól, Zánkától csupán 3 kilométer távolságra fekszik. Nyugatról a 339 méter magas Hangyás- tető védi, gondosan művelt szőlők és borókás legelők övezik. Határának nagy része a Balaton-felvidéki Nemzeti park területére esik.

A terület a Balaton-felvidéki és Balatonfüred-Csopaki borvidék találkozásánál fekszik, mely több száz kis kézműves borászatot foglal magában. A Tagyon-birtok gazdái nagy tisztelői a bornak, mely különös gondoskodást, szakértelmet, és elhivatottságot kíván, aminek a környéken évszázados hagyományai vannak. A helyi gazdákkal folyamatos kapcsolatban vannak, így saját válogatással is rendelkeznek a környék legszebb boraiból, mely mára több száz különféle tételt jelent, az egyszerű fröccsboroktól, a különlegességekig.

A Balaton-felvidéken több olyan közösség, piac, borospince, vendégház működik, akik a tudatos, környezetbarát étkezés hívei, és a helyi termelőket választják vásárlásaik során a fenntarthatóság érdekében. A Tagyon Birtok Baráti Társaság története: sorsszerű találkozások, a szerelem és az önazonosság története. Ez ad hitelességet a munkájuknak, ami – persze munka, de szórakozás is.

A remek levegő és panoráma, na meg természetesen a Balaton közelsége mellett remek adottságokkal bír Tagyon, hiszen a község egy lenyűgöző borbirtokkal is rendelkezik.

A birtok tulajdonosával, Kartaly Attilával Nagy Emese készített interjút.

Fotók: tagyonbirtok.hu

Címkék