Falfirkák, plakátok, képregények

A Rajzszög kreatív terápiás alkotóműhely a szorgalmi időszakban elsősorban tehetséggondozásra és felvételi előkészítésre várja a diákokat, nyáron viszont nemcsak a tehetséges nebulókat, vagy azokat invitálják, akik művészeti pályán szeretnének továbbtanulni, hanem azokat a srácokat is, akik a vakáció alatt inkább a csendesebb, megnyugtatóbb elfoglaltságokat szeretik.

Hasonló tartalmaink:

A táborok résztvevői ügyesen rajzolnak, szeretik a modern technikákat, ismerik a mobil alkalmazásokat és a videojátékokat, és szívesen használják is azokat. Volt már tábor a legkisebbeknek, majd a nagyobbacskáknak, utána pedig tematikus hetek következtek.

rajzszog2Egyikben a tervezőgrafika került előtérbe, ezen belül is a plakát és a betű, valamint a képes forgatókönyv. A plakátkészítés önálló grafikai műfaj, mely megtaníthat egyetlen dologra összpontosítani. Előtte azonban sok a kreatív tervezés, ötletelés, beszélgetés, amit a gyakorlatok követnek. Az ötleteléseket a szabadban, egy óriási platánfa hűvöst adó árnyéka alatt tartották, ami remek hangulatot kölcsönzött a tábornak. Akinek kész volt a terve, máris mehetett a műterembe, hogy megvalósítsa elképzeléseit. A plakát elkészítéséhez különféle anyagokat, akrilt és temperát, némely esetben tust, filceket és „világító” színeket is használhattak a gyerekek.

Aztán volt itt még többek között képregény és könyvkötészet grafikai tábor is, amelyben egy hét alatt egy saját képregényt kreálhattak az ügyes kezű nebulók. Akinek nem sikerült befejezni, legalább maradt még elfoglaltsága a szünidő folytatására is!

Nagyon hamar betelt a graffiti tábor is, amelyben elsősorban azt tanulták meg a gyerekek, hogy a falfirkás technikákat lehet egészen másra, illetve másként alkalmazni. Firkáltak, de ezúttal nem mások bosszúságára és kárára, hanem a saját örömünkre az alkotás felhőtlen szabadságáért!

Akadt olyan hét is, amikor a meseillusztrációk kerültek előtérbe, kalandos utazásokat tettek a mesék világába. Valamennyi tábor lényege a kötetlen, játék közbeni tanulás, és a gyermekek fantázia világának kibontakoztatása.
Év közben többnyire a rajztehetséggel rendelkező diákok látogatják a Szövő utcai Rajzszög alkotóműhelyt, de a vakáció alatt rengeteg olyan gyermek is érkezik, aki eddig nem érzett különösebb vonzalmat a rajzolási technikák megismerése iránt, ám itt a táborban megkedvelte az alkotás közbeni szabadságot, és azt a semmi máshoz nem hasonlítható örömöt, amikor elkészült a saját „remekműve”!

Az év közben készült munkákból a Kőrösi iskolában szoktak kiállítást szervezni, de a Rajzszög ilyenkor csak vendég az intézményben, a szakköröket és a foglalkozásokat a Szövő utcában tartják. A még soron következő kreatív táborokban már nincs hely, de akiknek felkeltette az érdeklődését, betervezhetik valamelyiket esetleg jövőre.

Érdi Újság

Címkék