Önkifejező Rajzszög a Galériában

Szerda este, családias körülmények között, egy piknikkel egybekötve tartották a Rajzszög Kreatív, Terápiás Alkotóműhely évzáróját, ahol a diákok mindannyian oklevelet vehettek át tanáraiktól, az év közben készült legjobb alkotásaikat pedig kiállították az Érdi Galéria tetőterében.

Hasonló tartalmaink:

2003-ban Házi Andrea egy, ahogy ő mondja “szimpla rajziskolaként” hozta létre a Rajzszöget, de aztán vett egy fordulatot az egész: született egy sérült lánya, elvégzett egy művészetterápiás képzést Pécsett, és utána alakították át terápiás műhellyé az iskolát. “Ezt úgy kell érteni, hogy az iskola attitűdje terápiás, maga a metodika, a tanítási módszer, a tanárok hozzáállása”, magyarázza Andrea. “Olyan feladatokat adunk, amelyek személyiségfejlesztő terápiával bírnak: ki vagyok én, hova tartok, mit csinálok. Nem kifejezetten a klasszikus művészeti értelemben tanítjuk a rajzot, persze úgy is, hiszen felvételire is előkészítjük azokat, akiknek erre igényük van”, teszi hozzá a grafikusművész, művészetterapeuta.

“Tanáraink mind olyan hozzáállással rendelkeznek, amivel könnyen elsajátíthatják azt a metodikát, ami az iskola sajátja”, mondja Andrea. A rajziskolában ma már – a megnövekedett igényeknek megfelelően – minden korosztály számára indítanak csoportot: a kisgyermekektől egészen a felnőttekig.

A foglalkozásokon pedig olyan elgondolkodtató feladatokat adnak a gyerekeknek, ami kilépteti őket a komfortzónájukból egy kicsit (nem nagyon). Ahogy a rajziskola vezetője vallja, ez kell ahhoz, hogy a gyermek jól megismerje magát, és átéljen egy tucat olyan szituációt – védett környezetben, ami aztán az életben is elő fog fordulni. “Ezekben a ráismerésekben, felfedezésekben, kalandozásokban rejlik ennek az egésznek a titka”, teszi hozzá.

És hogy miért, mire jó a rajz? “A rajz nonverbális terápia, kifejezési eszköz. A gyerekek különbözőképpen vezetik le a a mindennapi stresszt, azt a frusztrációt, amit a körülöttünk levő világ okoz: van, aki vizuálisan, van, aki szellemileg. Ha csak a terápiás részeket nézzük: van dráma, sport, táncterápia és képzőművészet, azaz művészetterápia. Ez azért jó, mert az összes felgyülemlett feszültséget, stresszt, le tudják vezetni a megfelelő kifejezési eszközzel. Olyan, mint egy meditáció”, magyarázza a rajziskola vezetője.

A kiállítást az Érdi Galéria tetőterében lehet megtekinteni június végéig.

DSCN9380[1]

A rajziskoláról további információt, jelentkezési feltételeket itt  találhatnak.
A Házi Andreával készült interjút teljes hosszában az Érd FM 101.3-on lehet meghallgatni.

Címkék