Költészettel fűszerezett jazz

Az utóbbi esztendőkben aligha múlhatott el városunk kulturális programsorozata a bolgár „Kis Színház” szereplése nélkül. Idén is találkozhatunk Hadzsikosztova Gabriellával, a színház művészeti vezetőjével, aki lenyűgöző előadásával mindig magával ragadja közönségét. Legutóbb zenés pódiumesttel lepte meg az érdieket, az idei Jazz és irodalom című műsorában Lukács Miklós és Tóth Viktor jazz zenészek is szerepelnek szeptember 4-én.

Hasonló tartalmaink:

A Malko Teatro csaknem húsz évvel ezelőtt, 1996-ban, független, alternatív színházi társulatként alakult meg, Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István hozta létre. A színtársulat máig következetesen őrzi függetlenségét mind művészi, mind strukturális szempontból. Gátlástalanul csúszik át műfaji, nyelvi és formai határokon, játszik magyar, bolgár, német nyelven is. Előadásaiban gyakran összehoz tradíciót és innovációt, autentikus zenét, jazzt és kortárs táncot, sőt festőművészetet és új médiát, de létrehoz új formákat és műfajokat. Szinte kizárólag kortárs szerzők műveihez nyúl. A legfontosabb mégis, hogy a Malko Teatro „közönségpárti”, ezért hazai és nemzetközi sikereit elsősorban a közönség szeretetének köszönheti. Pedig soha nem tett sem ízlésben, sem minőségben engedményeket, de fontosnak tartja a nézővel való közvetlen párbeszédet.

Évenként 3-4 bemutatót tartanak, de a nagy színházi produkcióik mellett minden esztendőben egy-egy bábelőadást is készítenek a bolgár gyermekeknek, amelyben gyakran ők maguk is szerepelhetnek. Hagyományaik ápolása érdekében gyűjtőutakat is szerveznek, amelyek után a megszerzett anyagokból évenként dramatizálnak egy népszokást, és ebben eredeti dalokat, táncokat mutatnak be. Költői- és felolvasóestjeiken a bolgár irodalom nagy alakjait és mai irányzatait is bemutatják. Sokak számára vonzó lehet, hogy előadásaikat bolgár és magyar nyelven egyaránt játsszák, mert céljuknak tekintik, hogy az általuk bemutatott kultúra elérhető legyen a magyar közönség számára is.

Hadzsikosztova Gabriella, a színház művészeti vezetője nemcsak játszik, de rendez is a társulatban. Ő Szófiában született, majd középfokú tanulmányait követően a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, musical szakon végzett. Két évig tanított a Szófiai Színművészeti Főiskolán, és tagja volt a Rock Színháznak is. Majd 16 éven át, a Magyarországi Német Színház tagjaként, több mint 30 főszerepet játszott el németül.

Jelenlegi előadásaira jellemző, hogy rengeteg mozgásszínházi, képzőművészeti, zenei és technikai elemet használ fel, de mindig alárendeli azokat az irodalom és a színház, a bolgár folklór és autentikus zene iránti elfogult szeretetének.

A Malko Teatro 2013-ban Nemzetiségekért Díjat kapott. A Jazz és irodalom című produkcióban Hadzsikosztova Gabriella mellett Lukács Miklós és Tóth Viktor jazz zenészek is közreműködnek. Utóbbi a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. A „Szemed Kincse” című lemeze a 2014-es év legjobb jazzlemeze díjat nyerte el. Tóth Viktort a 2010-ben az év jazz személyiségének választották, 2014-ben pedig az év altszaxofonosának szavazták meg Magyarországon. Fentiekből egyértelműen következik, hogy kiváló művészek lesznek Érd vendégei a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban, akik pénteken este nagyszerű műsorral várják az érdeklődőket.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék