Pumukli és negyvenhat új barátja

vlcsnap-2015-08-14-16h54m55s29Szeptember elsején megnyitotta kapuit Érd német nemzetiségi óvodája. A kétcsoportos intézménybe augusztus utolsó hetében látogattunk el, hogy megtudjuk: miben is más ez az ovi, mint társai.

Hasonló tartalmaink:

Frissen festett pasztellszín falak, ragyogóra mázolt lépcsők, újonnan burkolt és felszerelt mellékhelyiségek fogadják a betérőt a Riminyáki úti régi-új óvodaépületben. Korábban a Kincses ovi egyik tagintézménye működött itt, a tavalyi tanévben azonban már nem nyitotta meg kapuit – a gyerekek a közeli, újjáépített Meseház óvodába költöztek, mivel az épület állapota, felszereltsége több szempontból sem volt már megfelelő. Alig egy év kényszerpihenő és a szükséges felújítási munkálatok után ismét megtelik élettel az öreg épület: szeptember elsejétől a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda működik itt. A nevelést a Német Nemzetiségi Önkormányzat biztosítja, a szükséges eszközöket pedig a város nyújtja.

Az új óvoda máris népszerű: az augusztus végi beiratkozáson a negyvenhat helyre ötven jelentkező volt, ami nemcsak azért nagy szó, mert teljesen új intézményről van szó, hanem azért is, mert az óvodai beiratkozások már hónapokkal ezelőtt lezajlottak, ezért aztán minden érdi gyermeket felvettek már valahová. Voltak öt-hatéves, korábban más óvodákba járó jelentkezők is, ami nagy öröm, hiszen a nemzetiségi ovi két csoporttal működik: egyikbe a legkisebbek és a középsősök, másikba pedig szintén a középsősök és a nagycsoportosok járnak. Bár az óvodákban rendszerint vegyes csoportok vannak, a Pumukliban igyekeznek a hasonló korú gyerekeket egy csoportba tenni, a nyelvoktatás miatt – tudtuk meg Vargáné Magyar Erika óvodavezetőtől.

– A felvételnél előnyt élveztek azok, akiknek szülei a német nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A felvett gyerekek nyolcvan százaléka ilyen, és többen ismerik már a német nyelvet. Igyekszünk a német nyelvet minél közelebb hozni a gyerekekhez, és átörökíteni a nemzetiségi szokásokat is. Ebben nemcsak a német nemzetiségű óvónők segítenek majd, hanem a sváb szülők, nagyszülők is, akiket szeretnénk behívni egy-egy foglalkozásra is, hogy továbbadhassák a hagyományokat – mondta az óvodavezető, akitől megtudtuk azt is: a foglalkozások minden második héten magyarul folynak majd, mintegy megalapozva a következő, német nyelvű hetet. A mindennapi tevékenységek során – mint például az udvari játék, étkezés, mosdóba menés – szintén németül szólnak majd a gyerekekhez az óvónők.

A környezettudatosságra való nevelés is nagyon nagy hangsúlyt kap a Pumukli óvodában: a szelektív szemétgyűjtés mellett az intézményvezető kirándulásokat, sétákat tervez a környéken, hogy a gyerekek megismerjék városunk nevezetességeit is.

Vargáné Magyar Erika végigkalauzolt a teljes egészében felújított épületen – mint mondta, olyan, mint egy szép, régi kastély – és kinéztünk az udvarra is, ahol új kerti játékok várták a tanévkezdést. A csoportszobákban egy-egy óvó néni és dajka rendezkedett: játékokat szereltek össze, pakoltak a polcokra. (A két csoportban összesen négy óvónő és két dajka dolgozik.) Több német nyelvű könyv és társasjáték állt szép rendben az egyik szekrényben; mint megtudtuk, többet a szülők, illetve a nemzetiségi önkormányzat elnöke adományozott az óvodának.

Több éves álom vált valóra

– A nemzetiségi óvodai nevelés hozzájárul ahhoz, hogy a német nemzetiségű családokban megmaradjanak a hagyományok, hiszen a nyelv megismerése mellett ezekkel is kiemelten foglalkoznak az intézményben – vélekedett Eszes Mária, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akitől megtudtuk azt is: a helyi német nemzetiség több éves álma vált most valóra.

– Először énekkart alapítottunk, majd a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában hoztunk létre egy tánccsoportot. Ezt követően tűztük ki célul a nemzetiségi óvoda létrehozását. Törvényi előírás, hogy megfelelő számú szülői igény esetén biztosítani kell a nemzetiségi oktatást, és felmérésünk kiderítette, hogy Érden is van igény erre. Az iskolákkal ilyen tekintetben nem volt gond, hiszen a Marianumon kívül a Bolyainak is van emelt szintű tanítási nyelvű osztálya, óvodai képzés azonban eddig nem volt. Köszönet illeti a város önkormányzatát, amellyel nagyon jól együtt tudtunk működni az intézmény létrehozása során – hangsúlyozta Eszes Mária, aki kérdésünkre elmondta azt is: Érden ezer-ezerötszáz regisztrált német nemzetiségű ember él.

– Kevesen tudnak rólunk, nehéz helyzetben vagyunk. Az énekkar, az óvoda és az iskola mellett arra is szükség volna, hogy a felnőtteknek kulturális programokat nyújtsunk – zárta szavait Eszes Mária.

Érdi Újság

Ádám Katalin

Címkék