Előadások között

vlcsnap-2015-10-06-05h55m01s123A zenei klub legutóbbi találkozójának meghívott vendégei Némedi Csaba, operarendező és Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, főzeneigazgató voltak. A zenei könyvtárban megtartott beszélgetés középpontjában Richard Strauss művei, elsősorban a Friedenstag és a Daphné álltak.

Hasonló tartalmaink:

A Zene Világnapjára emlékeztek a zenei klub október másodikai találkozóján a Csuka Zoltán Városi Könyvtár zenei részlegében. A rendezvényen a meghívott vendégek egy különleges eseményről beszéltek a hallgatóságnak. Október 1-jén ugyanis két rendkívüli mű került színre egy estén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Kocsis Zoltán nagyszabású vállalkozásában, amelynek keretében Richard Strauss ritkán hallható színpadi műveit élvezhette a közönség a Művészetek Palotájában – mondta el Némedi Csaba. Az operarendező hozzátette: ezúttal olyan operák csendültek fel, amelyeket a zeneszerző egymás után komponált, és tervei szerint egyazon műsor keretében is adták volna elő őket, ám eddig ez nem valósult meg.

A Béke napja vagyis a Friedenstag ideológiai és etnikai konfliktusokat, vallási ellentmondásokat, a fanatizmus inhumánus, emberéleteket veszélyeztető oldalát mutatja meg. Ezzel szemben a Daphné a straussi humanizmus egyik legőszintébb, legmelegebb, leglíraibb megszólalása – hangsúlyozta Kocsis Zoltán. A béke napja a bemutatása utáni években rendkívüli sikereket ért el, ma azonban már a legritkábban előadott Strauss-operák egyike – mondta el Kocsis Zoltán.

Would you like to replay the video?
Címkék