Őslénykutató helyett fagottművész

A fagott ugyan nem tartozik a legismertebb és legnépszerűbb hangszerek közé, de ha valaki kellően magas szinten és színesen tud játszani rajta, akkor ugyanolyan érdekes tud lenni, mint például a zongora, a gitár vagy a hegedű. Legalábbis ezt vallja Lakatos György fagottművész, aki a napokban a könyvtár zenei klubjának meghívására látogatott Érdre.

Hasonló tartalmaink:

Lakatos György – mint a gyerekek általában – őslénykutató, kosárlabdázó és csillagász szeretett volna lenni, aztán, amikor elkezdett zenélni, már némileg tisztult a kép. Eleinte ugyan a zongorával, gitárral és furulyával ismerkedett, de mivel a helyi kamarazenekarból hiányzott egy basszus hangszer, így egyik tanárának javaslatára kipróbálta a fagottot is.

1987-ben elvégezte a Zeneakadémiát, és onnantól kezdve nincs megállás: folyamatosan koncertezik, tanít, lemezt készít, sőt kifejezetten a hangszerét népszerűsítő programokat is szervez. Hiszen mint mondja, habár a fagott sosem kapott kiemelkedő figyelmet a zeneirodalomban, éppen ez lehet a kihívás, hogy ennek ellenére felkeltse az emberek figyelmét.

Lakatos György nem csupán zenészként, hanem művelődésszervezőként is kiemelkedő munkát végez, ugyanis az ő nevéhez fűződik a szülővárosában, Kalocsán idén immár 26. alkalommal megrendezésre kerülő Kék Madár Fesztivál létrehozása is. Az esemény különlegessége, hogy a fellépők évről évre ingyen szerepelnek és a programokból származó bevételt a beteg gyermekek támogatására fordítják.

 

 

Címkék