A bort, a kultúrát és a gasztronómiát ünnepelték

A szervezők pénteken még álmodni sem merték, hogy szombaton ragyogó napsütésben, szinte kánikulai melegben rendezhetik meg a Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozót, az égiek azonban kegyesek voltak hozzájuk és a vendégekhez. Érd Megyei Jogú Város kiemelt városi rendezvényét az ófalusi Pincetulajdonosok hívták életre immáron tizenegyedik alkalommal, s a siker ezúttal sem maradt el.

Hasonló tartalmaink:

A közelmúltban a város teljesen felújította a Mély utcát, így a kilátogatók a rendezvény érdekességei mellett a gyönyörűen lekövezett utcát is megcsodálhatták. Ezúttal is sokan voltak, akik még soha nem jártak az érdi pincesoron, többen hangot is adtak ámulatuknak. A rendezvény jelképévé vált a kisvonat is, ami ezúttal is kezdéstől késő estig forgott a pincesor és a városközpont között.

A kora délutáni megnyitó előtt főleg családok érdeklődtek az esemény iránt, hiszen volt állatsimogató, arcfestés, kézműves foglalkozás, lufihajtogató bohóc, interaktív gyerekkoncert és óriás buborékfújás is. Délelőtt és délután is megrendezték a pincelátogatásokat, amelyen több mint százan vettek részt. Ők Hudák Mihály segítségével nyerhettek bepillantást a présházakba, s kóstolhatták meg a ház borait is.  Napközben fellépett Csocsesz, de volt szenior örömtánc is.

A nemzetiségiek is lázasan készültek egész nap, hogy azután délután elkezdődjön az ünnepélyes felvonulással a találkozó. A viseletbe öltözött görögök, horvátok, németek, lengyelek, erdélyi magyarok és székelyek, bukovinai székelyek fél háromkor gyűltek össze és a Termál Hoteltől vonultak fel énekelve, táncolva a színpadhoz.

Elsőként a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda kicsinyei léptek a közönség elé és arattak sikert, majd a rendezvényt hivatalosan is megnyitotta T. Mészáros András polgármester és Hudák Mihály, a Pincetulajdonosok Egyesületének elnöke. A Szőlővirág Ünnep szép hagyománya, hogy áldásban részesül a szőlőhegy, valamint a jövendő termés, ezért előbb Erdélyi-Takács István református lelkész, majd Mojzer György katolikus plébános mondott imát.

Ezután került sor a borverseny eredményhirdetésére, amit tragikusan fiatalon elhunyt borásztársuk emlékére rendezett idén a Pincetulajdonosok Egyesülete. Görgényi György március elején hunyt el autóbalesetben. Elvesztése nemcsak a pincetulajdonosokat, de az egész várost megrázta. Emlékének adózva régiós emlékversenyt rendeztek a Buki Pincében, ahová 63 bort neveztek: 32 fehéret, 11 rosét és 21 vöröset. A vándorkupát a tavalyi győztes Lucza István Monostori Vilmos sóskúti borásznak adta át, aki tizennyolc éves óborokkal kápráztatta el a zsűrit.

A program ezután a nemzetiségek műsorával folytatódott, mindnyájan nagyon kitettek magukért, a lelkes közönség vastapssal, füttyszóval, éljenzéssel köszönte meg a színvonalas bemutatókat. A színpadon nagy sikert aratott a Forrás Néptáncegyüttes érdi Naprózsa és Kiskutyavár Táncegyütteseinek fellépése; valamint a Magtár Hagyományőrző Néptáncegyüttes műsora. Mindhármukat a Bara Zenekar kísérte, akik ezután koncertet is adtak.

Az esti retro bulit a horvát, a német és a görög nemzetiség melegítette be, ugyanis a népek báljában akit csak lehetett megtáncoltattak. Ezután kezdődött az igazi nyáresti retro party a híres lemezlovassal B. Tóth Lászlóval, akivel azután késő estig mulattak az egybegyűltek.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

36317563_2022103107823218_7460719726319108096_n 36285128_2022103074489888_2640953168149610496_n

EMET_logo_fekete_feher

Címkék