Szüret lesz szombaton Érden

Egész napos kikapcsolódást ígér az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete most szombaton, hiszen az Érdi Napok részeként újra megrendezik a Szüreti mulatságot a Mély utcai pincesoron. Az esemény szép hagyományokkal rendelkezik, hiszen amellett, hogy évről évre összehozza az érdieket, felelevenednek a régi szokások is a rendezvényen.

Hasonló tartalmaink:

Szüret idején, amint nagyapáink, nagyanyáink korában is tartották, víg felvonulással ünnepelték a szőlőtermést, az újbor születését és a jól elvégzett munka sikerét. A hagyományoknak napjainkban úgyszintén nagy jelentősége van, hiszen kultúránk szerves részét képezik a paraszti élet mozzanataihoz kapcsolódó ünnepek. Érden a kétezres évek elején elevenítették fel újra a szüreti hagyományokat, azóta minden évben mulatságot rendeznek a Mély utcában, ahol színpadot állítanak és gazdag program kavalkáddal csalogatják ki az érdieket otthonaikból.

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tavaly nagy sikerrel változtatott rendezvényeinek korábbi koncepcióján és nyitotta ki a présházakat, szervezett gyermekprogramokat és indított városnéző kisvonatot a központ és a pincesor között, mégis nagy kockázatot vállalt azzal, hogy amellett, hogy megőrzi a hagyományokat, nyit a fesztiválosodás felé. A rendezvények azonban igazolták a döntés helyességét, hiszen amellett, hogy nagyon sokan voltak, számtalanul jöttek, akik soha korábban nem jártak Ófaluban, de még azt se tudták, hogy van Érden pincesor. Ez a cél lebegett ezúttal is a szervezők előtt, amikor nekiláttak a programok összeállításának, ugyanis azt szeretnék ezúttal is elérni, hogy Érd minden pontjáról, s főleg a fiatalok lakta Fenyves-Parkvárosból is ki tudják mozdítani az embereket, hogy mindenki, aki itt él, láthassa, hogy Érdnek milyen kincsei vannak.

Ennek érdekében ezúttal is városnéző kisvonatot indítanak a könnyebb parkolás, valamint a borkóstolás lehetősége miatt a városközpontból, a Kálvin térről, a vonatpótló busz megállójából. A dotto 10 órakor indul a központból és visszafelé is közlekedik, egészen 21 óráig.

A pincesoron a programok 10 órakor kezdődnek. A Martonosi Pince mellett interaktív állatsimogató lesz, ahol különböző hüllők és a tanyasi állatok is bemutatkoznak. Gondozójuk pedig izgalmas és érdekes információkat mesél róluk. Délelőtt 10 órától sötétedésig a Csicsics Pince mellett a szüreti kézműves udvar kínál tartalmas kikapcsolódást a kicsiknek és a nagyoknak. A kézműves udvarban tapasztalt, ügyes kezű kézművesek várják a gyerekeket, akiknél megelevenednek a szüreti népi hagyományok, és a játékok mellett hazavihető emlékek is készülnek. A rendezvényen népi játszóudvar is lesz, ahol nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is kiválóan mulathatnak, hiszen többek között kosaras körhinta, gólyalábazás, csirkepofozó és hordólovaglás is szerepel a repertoárban. A színpadon is remek programok váltják egymást, hiszen az érdi óvodások egyik kedvence, Muzsikás Péter ad koncertet fél 11-től, akit a méltán népszerű bűvész, Mollini vált. Fél egytől egészen 14 óráig a helyi tánccsoportoké a főszerep, azután pedig a Portéka Gyerekszínpad: Vásári komédia című előadása lesz látható. Közben 13 órakor elindul a hagyományos lovaskocsis felvonulás, ahol a fiatalok népviseletbe öltözve, feldíszített szekéren és lóháton, zenével és hangos nótaszóval hívogatják a lakosságot a szüreti mulatságba. Majd a vidám toborzást követően visszatérnek Ófalu központjába, ahonnan a fellépők és a vendégsereg nótaszóval vonul a pincesorra, s itt kezdetét veszi a szüreti mulatság. Mindenekelőtt megszentelik és áldást mondanak a szőlőtermésre, aztán a szőlőtaposást meg a mustkóstolást követően, a színpadi produkciókkal folytatódik a program.

Kihagyhatatlan programnak ígérkezik ezúttal is a présházak látogatása, amely most is a „Találkozás a pincesorral” elnevezést kapta. A Mély utcai bejárattól 15:00-kor és 18:00-kor indul a túra és megmutatnak néhány pincét, miközben számos „titkot” és érdekességet árulnak el róluk, valamint az érdi szőlőről és az érdi borokról is különleges részleteket mondanak.

Újdonság, és a nap egyik csúcspontja lesz, hogy idén a szőlőáldást követően táncszínházi előadást láthatnak az érdeklődök a színpadon. A Forrás Néptáncegyüttes érdi csoportjai Mezőföldi képeskönyv címmel elevenítik fel a régi időket, hiszen a Kárpát-medencei magyarság táncai mellett nagyon fontos szerepet kap a szülőföld, a hazai tájegység, a Mezőföld hagyományainak megtartása és bemutatása.

A magasztos és gyönyörű pillanatok után a hangulatot koncertek és utcabál fokozza, ugyanis először a magyar rock zenei klasszikusokat játszó Időutazó Rockband lép fel.  Az érdi együttes után hirdetik ki a Szüret Szépe választás eredményét, ugyanis egész nap lehetősége lesz a hölgyeknek arra, hogy egy a rendezvényen készült fotóval benevezzenek és szavazatot gyűjtsenek.

Negyed kilenckor pedig az országosan és nemzetközileg is elismert Bohamian Betyars lép színpadra. A 2009-ben alakult együttes különleges speed-folk, freak-punkos mindig vidám, mindig energikus zenéjével hamar belopta magát mindenki szívébe. Nem csoda, hiszen koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír.

Az egész napos programon nyitott pincékkel várják a gazdák a látogatókat, de lesznek árusok is, akik a rendezvény jellegéhez illő portékáikkal, ételekkel és italokkal készülnek. A Szüreti mulatságot 21:30-tól retro stílusú utcabál zárja DJ Gango-val, aki immáron 13 éve van a DJ szakmában, ezalatt megfordult az ország és Vajdaság legnagyobb klubjaiban, és ugyanúgy helytáll egy modern elektronikus zenei rendezvényen, mint a 90-es évek örökzöld slágereit felvonultató bulin. Szettjeiben mindig arra törekszik, hogy a közönséget kiszolgálja.

 

Címkék