A családoké volt a pincesor

A gyönyörű ófalusi pincesoron rendezték meg az Érdi Szüretet most szombaton. Az esemény több mint tíz éve eleveníti fel a szüreti szokásokat az Érdi Napok részeként. A városi rendezvény ezúttal is óriási népszerűségnek örvendett, ami annak is köszönhető volt, hogy a gazdag színpadi programkínálat mellett nyitott pincékkel, népi játszóudvarral, interaktív állatsimogatóval és kézműves udvarral várták egész nap a pincetulajdonosok a látogatókat.

Hasonló tartalmaink:

Szüret idején, amint nagyapáink, nagyanyáink korában is tartották, víg felvonulással ünnepelték a szőlőtermést, az újbor születését és a jól elvégzett munka sikerét. A hagyományoknak napjainkban úgyszintén nagy jelentősége van, hiszen kultúránk szerves részét képezik a paraszti élet mozzanataihoz kapcsolódó ünnepek. Érden a kétezres évek elején elevenítették fel újra a szüreti hagyományokat, azóta minden évben mulatságot rendeznek a Mély utcában, ahol színpadot állítanak és gazdag program kavalkáddal csalogatják ki az érdieket otthonaikból.

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tavaly nagy sikerrel változtatott rendezvényeinek korábbi koncepcióján és nyitotta ki a présházakat, szervezett gyermekprogramokat és indított városnéző kisvonatot a központ és a pincesor között, mégis nagy kockázatot vállalt azzal, hogy amellett, hogy megőrzi a hagyományokat, nyit a fesztiválosodás felé. A rendezvények azonban igazolták a döntés helyességét, hiszen amellett, hogy nagyon sokan voltak, számtalanul jöttek, akik soha korábban nem jártak Ófaluban, de még azt se tudták, hogy van Érden pincesor. Ennek köszönhetően, újabb látogatórekordot döntött a szüreti mulatság , amire nemcsak az érdiek mentek ki szép számban, de rengetegen érkeztek az ország különböző településeiről is. Egy házaspár a fővárosban zajló borfesztivál helyett döntött az érdi boros rendezvény mellett, mint azt tudósítónk kérdésére elmondták, jól választottak, nagyon tetszett nekik a rendezvény, a helyszín és a bortúra, a “Találkozás a pincesorral”, amin több mint százhúszan vettek részt. Rengeteg család érkezett a pincesorra, voltak akik egésznap kint voltak, de sokan csinálták azt is, hogy napközben hazavitték aludni a gyerekeket, majd délután újra visszamentek játszani.

Az érdi szüret egyébként most is már délelőtt elkezdődött. A gyerekeket interaktív állatsimogató és kézművesudvar, valamint Muzsikás Péter várta, majd fellépett Mollini bűvész, aki nemcsak a gyerekek, de a felnőttek csodálatát is kivívta. Mollini után a helyi tánccsoportok mutattak be fantasztikus prodokciókat, miközben a Hamzsabég térről elindult a szüreti lovaskocsis felvonulás, amely ófaluban és a városközpontban hívogatta mulatságra az érdieket. A lovaskocsizás szereplői, a falubíró és felesége, a kisbíró, a taposólányok, az érdi gazdák és a táncosok egy gyönyörű menetben sétáltak fel a Termál Hoteltől a színpadig, ahol már több százan vártak rájuk. Az ünnepi köszöntőket követően Mojzer György katolikus plébános megáldotta az idei termést, majd élő zeneszó mellett a hölgyek kitaposták a mustot a szőlőből, amit préselés után bárki megkóstolhatott. A színpadon ezután elkezdődött a műsorfolyam és a rendezvény hagyományőrző jellegét folytatva óriási sikerrel lépett fel a Forrás Néptáncegyüttes és mutatta be a “Mezőföldi képeskönyv” című műsorát. Őket az Időutazó Rock Band követte, akik szintén érdiek, s profin megalapozták a hangulatot az este főattrakciója előtt. A rendezvény hagyományait folytatva T. Mészáros András polgármester megkoronázta a Szüret Szépeit is. Az este fénypontja a Bohemian Betyars fantasztikus hangulatú koncertje volt, majd a szüreti mulatságot utcabál zárta.

(fotó: Boros Sándor és Kacziba Renáta)

Címkék