Jól vizsgázott a chip szilveszterkor

A szilveszter öröm és szórakozás az embereknek, a kutyáknak viszont rémálom is lehet, ha a gazdák nem kellően óvatosak. A petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok számára szinte elviselhetetlen.

Hasonló tartalmaink:

A kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre több irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, könnyen életveszélyben érezheti magát, és emiatt pánikba esve megzavarodhat.

Január első napjaiban a közösségi oldalak és egyéb internetes fórumok az elkóborolt kedvencek képével van tele, a szerencsésebbek azonban már újra otthon vannak, köszönhetően a korábban bevezetett kötelező chipnek.

Az Érdi Civil Állatmentők legalábbis a korábbiaknál tapasztalt helyzethez képest arról számoltak be az ÉrdMost-nak, hogy a három éve előírt elektronikus transzpondereknek hatására az állatok könnyebben és gyorsabban hazajutottak. Az önkéntes szervezetnek december 31-e és január 4-e között tizenöt négylábúval volt dolga, ebből kettőnek nem volt chipje, nekik még keresik az eredeti gazdáját, de addig is ideiglenes befogadónál vannak. Elvesztésről hat esetben kaptak értesítést az Érdi Civil Állatmentők. Közülük négy megkerült és otthon van, két kutyát viszont még most is keresnek. Hat állat kóborolt az utcán, de őket szintén a chipnek köszönhetően sikerül beazonosítani és hazavinni. Egy sérült kutyához a rendőrség kért segítséget. Az eb ugyan chip nélküli volt, de szerencsére meglett a gazdi, így már otthonában gyógyul.

A Sirius Alapítványhoz szilveszter éjjel két kutya került be. Az egyiknek chip alapján meglett a gazdája, a másik viszont balesetes volt, így műteni kellett és még sokáig tart a felépülése. Róla azonban lemondott az eredeti tulajdonosa. A január első napjaiban talált azonosítóval rendelkező kutyákat már hazaközvetítették, de folyamatosan érkeznek az Alapítványhoz a bejelentések.

Would you like to replay the video?

A szakemberek azt kérik, hogy ne bízzunk abban, hogy a kutya magától hazatalál, az esetek többségében segítség nélkül ugyanis nem fogja megtalálni a visszavezető utat. Feltétlen vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhelyekkel.

Sirius Alapítvány hivatalos weboldala

Érdi Civil Állatmentők hivatalos Facebook oldala

Címkék