Kutya meleg van, óvják kedvenceiket a hőségtől!

Hőségriadó van, és a rekkenő hőség nemcsak az embert, hanem az állatokat is megviseli. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján ilyenkor rengeteg bejelentés érkezik a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatokról. Kérjük, ne tegyenek ilyet, ne kössék rövid pórázra árnyékmentes helyre a kutyájukat akkor, amikor árnyékban is simán van 35 fok.

Hasonló tartalmaink:

A napra víz nélkül kikötött állatok rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, amibe akár bele is pusztulhatnak.

Az állatvédők azt tanácsolják, hogy ilyen nagy hőségben a hosszú sétáltatást inkább hajnalra vagy késő estére időzítsék, és óvják az állataikat a felhevült aszfalttól, ami égési sérüléseket okozhat a mancsukon.

“A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában” – írják közleményükben. A kutya ugyanis nem tud izzadni, pusztán lihegéssel meg nem minden körülmények között tudja lehűteni magát. “Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát” – írják.

Ha jót akar kedvencének, akkor nyáron se spórolja meg a játékot, csak a hűvösebb időszakra időzíti. Igyekezzen mindig hűvös helyet biztosítani a kutyájának, ahol el tud bújni a nap elől. És gondoskodjon róla, hogy mindig legyen friss vize is.

Arra, hogy a kutyája hőgutát kaphatott, abból következtethet, ha az oldalán fekve hevesen liheg, vagy eszméletét vesztette. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segítség életmentő lehet.

Címkék