Nem volt kérdés: egy lépéssel közelebb a legjobb nyolchoz

Az Érd női kézilabda csapata Hollandiában, a SERCODAK Dalfsen otthonában lépett pályára a Kupagyőztesek Európa Kupája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, ahol Szabó Edina lányai nemcsak a meccset, hanem az egész párharcot igen hamar, nagyjából tizenöt-húsz perc után eldöntötték, s 27–15-ös idegenbeli győzelmükkel biztosították helyüket a legjobb nyolcban – pedig még hátra van a visszavágó.

Hasonló tartalmaink:

Tudható volt, hogy a Dalfsen csapata nem az a gárda, amellyel szintén a KEK-ben, még a 2013/2014-es kiírásban csapott össze az Érd, (és izzasztó két találkozón jutottak tovább Szabó Edina lányai) hiszen az akkori együttesekből a hollandoknál csak a beálló, Fabianne Logtenberg maradt meg, míg Érdről Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klivinyi Kinga és Szvetlana Gridnyeva is játszott már a Dalfsen ellen. A hazaiak meccshiánya (november 22-én játszottak utoljára tétmeccset) is Szabó Edina csapata felé döntötte a párharcot, arról nem is beszélve, hogy a két évvel ezelőtti csapathoz képest az Érd sokat erősödött, míg a Dalfsen nyáron több meghatározó, válogatott játékosától vált meg.
A hollandiai odavágó „gyorsan” indult, Fekete Bozsana és Katarina Krpezs-Slezák góljaival kezdődött, innen még viszont visszajött 4–3-ra a Dalfsen, ám a remeklő védelem és Janurik Kinga védései után induló szélsők vezetésével tizenhárom perc alatt tetemes, nyolcgólos előnyt szerzett az Érd, mindezt tette úgy, hogy hatodik és a tizenkilencedik perc között nem kapott gólt. Itt tulajdonképpen nemcsak hogy az odavágónak, de az egész párharcnak vége lehetett volna, mivel ezt követően már csak a különbség volt a kérdés.
A második játékrészben minden bizonnyal Szabó Edina is tudta, zsebben a győzelem, így rögtön bevetette a fiatalokat is, akik ugyan némileg megtorpantak, de a félidei kilenc gólt a játékrész derekára tizenkettőre tornászták fel.
Sokatmondó adat, hogy az Érd a 30. és az 54. perc között csupán három gólt kapott. A végjátékban kétszer is emberhátrányba kerültek az érdiek, így a Dalfsennek meg volt a lehetősége az eredmény kozmetikázására, s Logtenberg üres kapura lőtt góljával, illetve Nusser lövéseivel alakult ki az így is fölényes, 27–15-ös érdi győzelem.
Alighanem a világ hét csodája közé be kellene iktatni ezt a párharcot, ha innen a jövő szombati, érdi meccs után továbbjutna a holland bajnokicímvédő és listavezető Dalfsen.

Az Érd játékosai Hollandiában „új” kabalára is találtak, ez természetesen nem jelenti azt, hogy Dragit, a sárkányt lecserélik, de találkoztak egy narancssárga tehén szoborral.

Kézilabda, Kupagyőztesek Európa Kupája, Nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
SERCODAK DALFSEN – ÉRD 15–27 (9–18)
Dalfsen, 850 néző. V: Gudjonsson (izlandi), Lindenskov (feröeri)
Dalfsen: Zimmermann – Steenbakkers 2, van Leeuwen, van Buren 1, LOGTENBERG 3, Holstad 1, Rijks. Csere: de Wild 1, NUSSER 5, Kooij 1, Oosterwijk. 
Edző: Peter Portengen
Érd: JANURIK – Fekete B. 4, KLIVINYI 5, Barján, Kisfaludy 1, M. González, KRPEZS-SLEZÁK 10. Csere: Gridnyeva, Győri (kapus),SIGNATÉ 4, Gulyás, Havronyina 1, Vajda, Takács K. 1, Bernát, Szabó L. 1. Edző: Szabó Edina
Az eredmény alakulása: 3. perc: 0–2. 4. p.: 4–3. 11. p.: 4–9. 20. p.: 5–15. 28. p.: 8–17. 35. p.: 11–20. 48. p.: 12–23. 58. p.: 13–26.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteres: 1/–, ill. –/–

SC Craiova (román)–Krim Ljubljana (szlovén)       30–29
Legjobb dobók: Zsivkovics 9, Babeanu 6, ill. Mavsar 8, Milanovic-Litre 6

BSK Ankara (török)–Zvezda Zvenyigorod (orosz) 33–26
Ld.: Lauik 7, Gündar, Özel 6–6, ill. Marennikova 9, Koroleva 6

Vipers Kristiansand (norvég)–MKS Lublin (lengyel)       28–22
Ld.: Jonassen 8, Weigelt 7, ill. Mihdaliova, Niedzwiedz 6–6

Lada Togliatti (orosz)–Ardesen GSK (török) 49–28
Ld.: Samokhina 9, Dmitrijeva, Kakmolja 8–8, ill. Georgijev 11, Vuckovic 5

Issy Paris (francia)–Podravka Koprivnica (horvát) 24–20
Ld.: Lassource 9, Oftedal 6, ill. Dzono 5, Vidak 4

Glassverket (norvég)–Viborg HK (dán) 28–29
Ld.: Wahlquist 8, Björnsen 5, ill. Gnabouyou, PÁLOS-BOGNÁR 5–5.

Team Tvis Holstebro (dán)–HYPO Niederösterreich (osztrák) 42–28
Ld.: Hagman 12, Roberts 6, ill. Budecevic, Dedic, Vijunaite 4–4.

Némiképp érdekes az Európai Kézilabda Szövetség kvalifikációs rendszere, amely ugyan a KEK és az EHF Kupa összevonásával ugyan valamelyest megváltozik, de meg kell említeni, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörében negyedik helyezett csapatok átkerültek a KEK-be, s a legrangosabb sorozatban a négy csapat korábban összesen (!) egy pontot szerzett, ez a négy csapat a KEK nyolcaddöntőjében mind vereséget szenvedett, sőt a Podravka Koprivnica, az MKS Lublin és a HYPO sincs kedvező helyzetben, ami a továbbjutást illeti. A Krim Ljubjana is kikapott, de legalább csak egy góllal, amit még a hazai visszavágón ledolgozhat.

Fotó: handballerd.hu

Címkék