Vasút korszerűsítési program

Az érdi önkormányzat 2015 novemberében döntött arról, hogy milyen feltételek mellett támogatja az Érd-Felső és Érd Alsó vasútvonalak összekötését lehetővé tévő vasút-korszerűsítési programot. A NIF által megvalósítani tervezett beruházás több érdi ingatlan is érint. Az ügyben Bács István alpolgármestert, a terület önkormányzati képviselőjét kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

Tavaly nyáron már megjelent a hír a sajtóban, hogy a NIF Zrt. vasút-korszerűsítési programja Érdet is érinti. Mi tudható, jelenleg hogyan áll ez a beruházás?

Az Érden áthaladó két vasúti fővonalat összekötő vágány építése – a fővonalak zökkenőmentes kapcsolatának biztosítására – már régóta szerepel a vasúti fejlesztési elképzelésekben. Európai uniós forrás igénybevételével a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a közelmúltban befejeződött a 30-as Budapest – Székesfehérvár („Érd-alsó”) vonal rekonstrukciója, és hamarosan megkezdődik a 40-es Budapest – Százhalombatta („Érd-felső”) vonal korszerűsítése is.

A tavalyi évben a NIF Zrt. megkeresésében kérte az önkormányzatot, hogy adjon támogató nyilatkozatot az összekötő vonalszakasz megvalósításával kapcsolatban, melyet kiemelt állami beruházásként kívánnak megvalósítani. Megadta a város ezt a hozzájárulást?

A vonalszakasz terveinek engedélyezéséhez, megvalósításához szükséges a város hatályos szabályozási tervének módosítása, melyet az önkormányzat és a NIF között kötött településrendezési szerződés értelmében az önkormányzat csak a vasútfejlesztéssel kapcsolatos összes, méltányos kisajátítási, és járulékos költség garanciális biztosítása esetén fog elvégezni.

A környezeti hatásvizsgálat – a megvalósítás előkészítéseként – a tavalyi évben zajlott, ennek keretében az eljárást lefolytató Pest Kegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya lakossági meghallgatást tartott. A meghallgatáson több érintett is tájékozódhatott a tervekről.

Mi lesz a NIF-projekt által érintett környező ingatlanokkal?

A tervezett pályaszakasz több, közel 20 ingatlant érint, a Díjnok, Hírnök, Gyakornok utcákban. Hangsúlyozom azonban, hogy az önkormányzat csak abban az esetben áll a projekt mellé, ha az érintetteket illető kisajátítási keretösszeg maradéktalanul rendelkezésre áll. Az önkormányzat értesítési kötelezettsége a szabályozási terv második bekezdésben említett módosítási folyamatának megindításakor lesz esedékes, amikor a kötelezően előírt értesítési módozatokon – újság, internet, hirdetőfal – kívül az összes kisajátítással érintett ingatlan tulajdonosát személyesen is meg fogjuk keresni.

(forrás: Érdi Újság)

Címkék