Madeirai “utazás”

Egy csodálatos vegetációjú szigettel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak holnap a Magyar Földrajzi Múzeum Világjáró Esték programsorozatának következő előadására, ahol Kovács Attila az utazom.com munkatársa mutatja be Madeira szigetét.

Hasonló tartalmaink:

Az előadás február 9-én 17 órakor kezdődik a Magyar Földrajzi Múzeum tetőtéri előadótermében. Elöljáróban néhány információ a szigetről:

A Madeira-szigetek Portugáliához tartozó két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban, Marokkótól mintegy 600 km-rel nyugatra, a Kanári-szigetektől északra, az Azori-szigetektől kelet-délkeletre.

A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint Porto Santo. Mindkét sziget körül számos kisebb szirt emelkedik a hullámok fölé. Porto Santo vegetációja kimondottan gyér, Madeiráé viszont annál gazdagabb. Az eredeti növényzetet a sziget déli oldalának legnagyobb részén felégették, hogy helyet csináljanak az ültetvényeknek – a kiirtott erdőségek helyén öt világrész fás- és lágyszárú növényei nőnek rendkívül sajátos társulásokban. A megmaradt babérlombú erdőket az UNESCO felvette a Világörökség listájára. Több, betelepített, máshol ritkaságnak számító növényfaj gyomként szaporodott el. A növényfajok változatosságával éles ellentétben, néhány apró rágcsálótól eltekintve gyakorlatilag nincsenek vadon élő, négylábú emlősök – jórészt ezért maradhatott meg az eredeti növényzet. Madarak, gyíkok, rovarok vannak, meg halak a tengerben. Gyakorlatilag szúnyog sincs.

Az ültetvényeken főleg banánt és cukornádat, valamint (600 méter tengerszint feletti magasság alatt) szőlőt termesztenek (utóbbi egy híres helyi likőrbor, a Madeira alapanyaga).

wikipedia.org

Címkék