Ahol az emberek csak nézik az óceánt

Folytatódott a Világjáró esték előadássorozat a Magyar Földrajzi Múzeumban kedden. Ezúttal Kovács Attila utazásszervező a magyar turisták számára még nem annyira ismert Madeirát mutatta be az érdi közönségnek.

Hasonló tartalmaink:

Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, a harminchárom éve megrendezett Világjáró esték alapítója a tegnapi előadás megnyitójában elmondta, hogy már több mint ötszáz előadáson van túl a program, de Madeiráról még nem hallhattak az érdeklődők. A múzeum igazgatója hozzátette, hogy igyekeznek érdekes tájakat és kultúrákat bemutató előadásokat szervezni ezekre az alkalmakra. Madeira is ilyen hely, hiszen Lisszabontól még csaknem ezer kilométerre fekszik az Atlanti-óceánban és bár repülővel a közlekedés manapság már megoldott, mégis kevéssé ismerjük ezt az izolált szigetcsoportot.

Would you like to replay the video?

Kovács Attila, az utazom.com munkatársa évente kétszer vezet csoportokat Madeirára, így saját tapasztalatain keresztül egy mindenre kiterjedő és magával ragadó virtuális utazás keretében mutatta be ezt a számunkra különös vegetációt.

A teljesség igénye nélkül csak néhány érdekesség az előadásból: a hímzésről, a borról (amit manapság már lepárolnak és tulajdonképpen brandy), a banánültetvényekről és a levadákról talán többen hallottak már. De talán kevesebben tudnak arról, hogy ennek a szigetnek szülötte Christiano Ronaldo, a híres labdarúgó-játékos, és hogy IV. Károly, az utolsó magyar király Madeirán töltötte utolsó éveit. Különlegessége még a szigetnek, hogy annyi vízszintes hely sincs rajta, hogy a repülőtéren kifutópályát építhettek volna, nem is beszélve arról, hogy az óceán olyan mély, hogy három-négyezer méterről halásszák a halakat, amelyeknek a húsa sokkal finomabb annál, mint amire a külsejükből következtethetnénk.

Az elszigeteltség miatt viszont nagyon nyugodt az emberek élete, egészségesen táplálkoznak, és gyakran töltik napjaikat az óceánt nézve, ami a szigetnek szinte minden pontjáról látható.

Címkék