Bemutatták a Szabadulás nélkül című kötetet
Bemutatták a Szabadulás nélkül című kötetet

A Magyar Földrajzi Múzeum és a város a  Szabadulás nélkül című kötettel emlékezik arra a mintegy háromezer Érdről és környékéről málenkij robotra elhurcolt emberre, akik közül sokan soha nem tértek vissza.

Hasonló tartalmaink:

1945. január 6 és 10 között Érdről és környékéről mintegy háromezer embert hurcoltak el a Vörös hadsereg katonái a volt Szovjetunió hadifogoly-, és munkatáboraiba. Ennek a tragikus eseménysorozatnak a 70. évfordulóján a Magyar Földrajzi Múzeum konferenciát szervezett a témában, nyílt egy állandó kiállítás és ennek, valamint 13 túlélő visszaemlékezéseiből készült el ez a nagy értéket képviselő kiadvány.

A bemutatón T. Mészáros András polgármester köszöntötte a megjelenteket és felidézte a rendszerváltást követő időszakot, amikor már hivatalosan is megemlékezhettek Magyarországon mindazokról, akiket elhurcoltak és soha nem térhettek vissza a hazájukba.

Lendvai Timár Edit, a múzeum munkatársa szerkesztette a kétkötetes művet, aki még gimnáziumi évei alatt, családi érintettsége miatt kezdte el kutatni az elhurcoltak történetét. A szerkesztő egy rövid előadás keretében beszélt a könyv születésének körülményeiről.

A könyvbemutatón Bognár Zalán egyetemi docens előadásában kiemelte, hogy a könyv hiánypótló alkotás, hiszen a konferencia anyagának köszönhetően a tanulmányok több oldalról közelítik meg a témát. A túlélők visszaemlékezései pedig igazán különlegessé teszik a munkát – tette hozzá Bognár Zalán.

Fotók: Boros Sándor

Címkék