Jövőre érettségi tétel lesz a Szabadulás nélkül

Érdi vonatkozású tétellel egészül ki a történelem érettségi két helyi tanintézményben. A Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium és a Kós Károly Szakképző Iskola szeptembertől felveszi tananyagába, és jövő ilyenkor az érettségi vizsgák közé a Magyar Földrajzi Múzeum Szabadulás nélkül című kiállítási anyagát. A tárlat a 2. világháború végén kényszermunkára elhurcoltak sorsát mutatja be.

Hasonló tartalmaink:

Lendvai Tímár Edit, a múzeum munkatársa az Érd FM 101.3.nak elmondta, hogy az adminisztrációs rész folyamatban van, szándéknyilatkozatot kaptak az iskoláktól, és történelemtanáraik számára egyfajta továbbképzést is kértek. Az ötlet a kiállítást megelőző tudományos konferencián született meg abból a gondolatból, hogy az iskoláknak lehetőségük van helytörténeti témát, illetve más tantárgyaknál helyi témát beemelni a tételek közé a kötelezők mellé.

A két érdi középfokú intézményben a diákok és tanárok számára a Szabadulás nélkül című tárlaton kívül, egy kiadvány és egy dokumentumfilm is segít elmélyülni az új érettségi tételnek szánt témában. A kiállítás Érd történetének egy tragikus epizódját mutatja be: 1945 januárjában háromezer embert hurcoltak el innen kényszermunkatáborokba. A tananyagba emelésével egyfajta helyi identitás megalapozásához is hozzájárulhat – emelte ki Lendvai Tímár Edit.

Hallgassa meg az Érd FM 101.3 interjúját!

Nézze meg az Érd TV Szabadulás nélkül című, a XVII. Lakiteleki Filmszemlén különdíjat elnyerő filmjét, ami az Érdről és környékéről 1945. január 8-án málenkij robotra elhurcolt mintegy háromezer ember sorsába enged bepillantást a túlélők visszaemlékezései alapján.

 

Címkék