Nyolc osztály ballagott a Kósban

Gyönyörű napos időben ballagott el a Kós Károly Szakképző Iskola nyolc végzős osztályának 160 tanulója pénteken a déli órákban. A végzős fiatalok közel fele a komplex szakmai vizsgára, míg a másik fele az érettségi vizsgára készül, ám előtte az egyik legszebb és legnagyobb iskolai rendezvényen vettek részt, amelyen zsúfolásig megtelt az intézmény udvara meghatott diákokkal, pedagógusokkal és rokonokkal. 

Hasonló tartalmaink:

Közösen énekelve járta be az iskola folyosóit a búcsúzó diáksereg. Az osztályok tanulói valamennyien egy-egy színes lufit vittek magukkal, amelyet a ceremónia végén ünnepélyesen a magasba engedtek, ezzel is jelképezve, hogy egy szabadabb, új világ kezdődik számukra. A műsor a Himnusszal kezdődött, amit követően Dózsa Lajos az intézmény igazgatója üdvözölte a ballagókat. Sikeres szövetségnek nevezte a tanárok és a szülők kapcsolatát, hiszen néhány éve arra vállalkoztak közösen, hogy gyermekeiket tehetségük és tudásuk szerint tereljék az úton. – Kedves Ballagó Diákok! Virágcsokrokkal megrakva sorakoztok most az iskola udvaron végzősként. Remélem, hogy a mai nap szép emléke mérföldkővé válik az életetekben. A sikeres vizsgákat követően sokan közületek megbecsült szakmák hozzáértő művelői lesztek, jó páran új tanulmányoknak vágnak neki, hogy eredményesebbek legyenek a szakterületükön. Azonban nehéz időszak ez a szüleitek számára is, akiknek el kell engedni a kezeteket, hogy a saját utatokat járhassátok. Ma egy jelképes kapun átlépve új utakra léptek, hogy saját magatok alakítsátok az életetek. Mi egykori tanáraitok és szüleitek pedig együtt bizakodunk, hogy kellőképpen felkészítettünk benneteket erre a nagy feladatra, mert a java csak most kezdődik. Az élet nevű leckéhez sok erőt és kitartást és szeretetteljes kapcsolatokat kívánok – húzta alá az igazgató.

A tizenegyedik osztályos tanulók nevében Tulipán Kincső, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere, a Kós iskola tanulója búcsúztatta a végzősöket. Biztató szavakkal bátorította diáktársait az előttük álló szakmai vizsgákra és érettségire, s egy idézetet is felolvasott: - Mindenki képes elérni célokat. Ne hagyjátok, hogy elbátortalanítsanak, amikor szeretnétek valóra váltani egy álmot. Használjátok ki, hogy fiatalok vagytok! Akkor is ragaszkodjatok álmaitokhoz és céljaitokhoz, ha a megvalósításuk lehetetlennek látszik!

Urbán Jonatán volt diákpolgármester is végzős diák a Kósban, a ballagók nevében ő búcsúzott és egyesével mondott köszönetet mind a nyolc végzős osztály osztályfőnökeinek. Szavait meghatottan hallgatták a pedagógusok, mert a fiatalember nagyon szépen összefoglalta az elmúlt évek szépségeit és megpróbáltatásait amelyeket közösen éltek át. – Amit Önök tesznek azzal, hogy minket tanítanak, az nem egy munka, hanem egy szolgálat. Hálásan köszönjük ezeket az éveket, amiket végigszenvedtek, végignevettek és végigsírtak velünk a tanításunk érdekében – mondta a rendészeti szakos tanuló.

A ballagási ceremónia az iskolazászló átadásával folytatódott, a ballagók, az őket búcsúztató tizenegyedikeseknek  átadták az iskolai címerrel ellátott lobogót, majd a diákok ünnepélyesen a magasba engedték lufikat, amelyek a Kós Károly Szakképző Iskolában eltöltött éveiket szimbolizálták.

A BALLAGÁS EREDETE
A ballagás kifejezés a latin ’valetans’= búcsúzó szóból ered; a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati Akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. A 20. század elejére az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás szokása.Hagyománnyá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve járnak végig a folyosókon vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, és elhelyezik az iskola fényképét is.

Címkék