Újból díjazták a Szabadulás nélkült

Az Érd TV filmje, a Szabadulás nélkül nyerte dokumentumfilm kategóriában a Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező, Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész és rendező, valamint Halmy György dokumentumfilm-rendező alkotta zsűri különdíját a Hét Domb Filmfesztiválon. A komlói filmfesztiválra idén csaknem 200 filmet neveztek, de ebből az előzsűri csupán 60 filmet válogatott a versenyprogramba, köztük a Szabadulás nélkült, ami az Érdről és környékéről 1945. január 8-án málenkij robotra elhurcolt mintegy háromezer ember sorsába enged bepillantást a túlélők visszaemlékezései alapján.

Hasonló tartalmaink:

Az Érd TV filmje, amiben hetven év hallgatás után szólaltak meg a málenkij robot érdi túlélői, tavaly már elnyerte a XVII. Lakiteleki Filmszemle Kisteleki Emil különdíját. A dokumentumdráma több felvonásra osztva meséli el a borzalmat a 2. világháborús előzményektől kezdve, az elhurcoláson, a szegedi és a temesvári állomáson át a szovjetunióbeli táborig és végül a hazajutásig, archív felvételek, túlélők és hozzátartozók levelei és visszaemlékezései használatával.

A Hét Domb Filmfesztivál szombati díjátadó ünnepségén, ahol Katona Szabolcs és Fekete Zoltán, a Szabadulás nélkül alkotói vehették át a zsűri különdíját, Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a fesztivál fővédnöke azt mondta: “minden alkalommal ünnep, amikor a magyar kultúra, művészet egyik területének a csodái felett álmélkodunk”, majd hozzátette, hogy: “a magyar film újra reneszánszát éli, amit az is mutat, hogy a színházjegy-eladásokhoz hasonlóan a megvásárolt mozijegyek száma is dinamikusan emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kínálat erősödik” – idézi Hoppál Péter szavait az MTI. A fesztivál fődíját Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte.

A Szabadulás nélkül az interneten is teljes hosszában megtekinthető:

Címkék