Már az interneten is megnézhető a Szabadulás nélkül

Januári premierje után most az Érd TV YouTube csatornájára is felkerült a televízió Szabadulás nélkül című, a XVII. Lakiteleki Filmszemlén különdíjat elnyerő filmje, ami az Érdről és környékéről 1945. január 8-án málenkij robotra elhurcolt mintegy háromezer ember sorsába enged bepillantást a túlélők visszaemlékezései alapján.

Hasonló tartalmaink:

A dokumentumdráma több felvonásra osztva meséli el a borzalmat az okok kutatásától, a 2. világháborús előzményektől kezdve, az elhurcoláson, a szegedi és a temesvári állomáson át a szovjetunióbeli táborig és végül a hazajutásig. A film egyes részeit követi, aláfesti Mozart Requiemje. A mozi archív felvételeket, fényképeket, filmfelvételeket, túlélők és hozzátartozók leveleit használja az elbeszélés eszközeként a narráció és a monológok mellett. Az alkotásban megszólaló túlélők, illetve az ő leszármazottaik vallomásai nemcsak történelmi szempontból fontos ismereteket tartalmaznak, de emberileg is megrázóak, vagy éppen felemelőek, – mint például Harmat Jenő visszaemlékezése, – mindenesetre az biztos, hogy a film beszippantja a nézőt, a képernyő elé szegezi, és végig nem ereszti onnan.

Ahogy az a dokumentumdrámában is elhangzik, a múltunk, a történelmünk a miénk, azt sosem vehetik el tőlünk, de csak akkor, ha ismerjük is azt. Ismerjük meg hát a múltnak ezt a borzalmas epizódját. Most már szabadon megtehetjük.

(A kiemelt képen: Lukács Zoltán, túlélő – pillanatfelvétel a Szabadulás nélkül című filmből)

Címkék