Szabadulás nélkül

Az Érdről és környékéről elhurcoltakra emlékeztek a Magyar Földrajzi Múzeumban. Lendvai Timár Edit földrajztanár, muzeológus tartott előadást arról, milyen volt Érdről és környékéről elhurcoltak sorsa a Szovjetunió kényszermunkatáboraiban.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdről és környékéről 1945. január 8-án szovjet lágerekbe elhurcolt mintegy háromezer ember tragédiája az érintett települések történelmének legdrámaibb emlékévé vált, amiről sokáig beszélni sem lehetett. Abban, hogy mára az események országos, sőt nemzetközi kontextusban vizsgálhatók, nem kis szerepe van az érdi helytörténészeknek, a Magyar Földrajzi Múzeumnak.

Lendvai Tímár Edit – személyes érintettség okán – már gimnazistaként, 1989 óta gyűjtötte a visszaemlékezéseket, hasonló indíttatásból kezdett kutatni például Dudás László, de lejegyzett történeteket dr. Urbán László, Bauer István és dr. Magyar Kálmán is. A Magyar Földrajzi Múzeum 2015-ben szervezett tudományos konferenciát és rendezett be állandó kiállítást a témáról. Minden együtt volt hát, hogy e jelentős munka eredményeinek publikálásához – időközben az Érd Városi Televízió dokumentumfilmje is elkészült –, megjelenhetett a Szabadulás nélkül című kétkötetes könyv, amit Lendvai Tímár Edit szerkesztő mutatott be a minap a földrajzi múzeumban.

 

Címkék