Az avarégetés szabályai Érden

Az avarégetés szabályainak betartására hívja fel a lakosság figyelmét Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata. A tavaszi időszakban február 15-től április 30-ig lehet a kerti hulladékot elégetni. Hogy milyen szabályok szerint, arról dr. Magyar Melinda, aljegyző adott tájékoztatást.

Hasonló tartalmaink:

A helyi önkormányzati rendelet szerint Érden minden évben két időszakban lehet avart égetni: február 15. és április 30-a, valamint október 15. és november 30-a között. A rendelet kimondja, hogy ez alól az Érd Felső-Parkváros M7 autópályán túli területe kivétel, itt egész évben tilos az avar és kerti hulladék égetése.

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, állati eredetű, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

  • A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen. A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

  • A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

  • A kert tisztán tartása céljából az avar, kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartásával elégethető.

  • Tilos vasárnap és ünnepnapokon, illetve az azt megelőző napon délután 16 óra után, illetve, ha tűzgyújtási tilalom van.

  • Tilos az avar és kerti hulladék égetése az orvosi rendelők, hitéleti középületek, az iskolák és óvodák, szociális intézmények 100 m-es körzetében munkanapokon 18,00 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartások ideje alatt is.

  • Az avar és kerti hulladék égetésére az M7-esen túli területen csak vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzéskor kerülhet sor.

Az avarégetést az önkormányzat helyszíni szemlével ellenőrizheti, illetve lakossági bejelentés alapján is eljárhatnak az illetékesek. A helyi rendelet megszegése 50000Ft helyszíni bírsággal sújtható, magánszemély esetében 200000Ft-ig terjedő, jogi személy esetében 1000000Ft-ig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható-mondta el Magyar Melinda aljegyző.

Az égethető avar mennyiségére vonatkozó szabályozás nincsen, a helyi szabályozás betartása mellett.

Would you like to replay the video?
Címkék