“Nincs élőbb a mesénél…” – portréfilm Kóka Rozáliáról

Tóth Péter Pál filmrendező “Nincs élőbb a mesénél…” címmel készített portréfilmet Kóka Rozáliáról, a népművészet mesteréről. Érden is bemutatták a filmet, amelyet az érdeklődők a Magyar Földrajzi Múzeumban tekinthettek meg.

A volt tanító, népművelő, újságíró, népdalkör-vezető és mesemondó. Élete során sosem szakadt el a bukovinai székelyek közösségéből – hangsúlyozta Kóka Rozália. A népművészet mestere hozzátette: folyamatosan gyűjtötte hagyományaikat, történeteiket, amelyekből megszülettek a mesék. Az 52 perces portréfilm a kezdetektől egészen napjainkig mutatja be Kóka Rozália életét és munkásságát.

Kóka Rozália, a népművészet mestere elmondta, hogy már nagyon kicsi korában megszerette a meséket és ez egész életét végigkísérte. Majd kiemelte: nagy boldogság számára, hogy elkészülhetett ez a portréfilm, mely sok emléket, élményt és érzést elevenít fel benne, akárhányszor megnézi azt.

Tizenhét könyvet írt eddig, de még rengeteg történet van benne, amit le szeretne írni – mondta el Kóka Rozália a film bemutatóján. Tervei között szerepel egy olyan kötet kiadása, amelyben kifejti, hogy mit is jelent számára az, hogy bukovinai székelynek született.

Címkék