Fókuszban a nők

Az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható, és hazánkban a leginkább érintett korosztály számára ingyenes szűrési program működik. Azok az érdi 45–65 éves nők, akiknek az utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, névre szóló meghívót kapnak, amin szerepel, hogy mikor várják őket a rendelőbe mammográfiai vizsgálatra.

Hasonló tartalmaink:

Az érintett érdi hölgyek levelet kapnak a következő hetekben, melyben szerepel egy időpont, arra vonatkozóan, hogy mikor várják őket a Dr. Romics László Egésségügyi Intézet-ben (2030 Érd, Felső út 39-40. tel.: 06 20 462-1825) a vizsgálatra.

A rendszeres mammográfiás vizsgálat fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen e szűréssel lehet a mellek daganatos megbetegedését még korai stádiumban felismerni, és a nők esetében leggyakrabban előforduló tumorfajtát időben kezelni, hogy a sok esetben halállal végződő betegséget kezelhetővé „szelídítsük”. A szűrővizsgálatok ajánlott gyakorisága országonként változik, s nincs egységes álláspont arra nézve, hogy a különböző életkorú nők milyen gyakran vessék alá magukat a röntgensugarak ártó pásztázásának.

Egy szakértő szerint a kétévenkénti mammográfiás szűrés szinkronban van a mell daganatos megbetegedésével kapcsolatos jelenlegi ismereteivel„ a legtöbb esetben ugyanis olyan lassan fejlődik ki a betegség, hogy az éves és kétéves vizsgálatok közötti időveszteség nem ront a páciens túlélési esélyein. Azon nők esetében, akiknél nagyon agresszív módon fejlődik a daganat, az éves szűrések sem változtatnak a gyógyulás valószínűségén.

 

Címkék