Visszavonják a vasárnapi boltzárat

Hétfőn jelentette be a kormány, hogy visszavonja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos, nagyjából egy éve életbe lépett törvényét. Eszerint akár már most hétvégén kinyithatnak a plázák, a bevásárlóközpontok és minden további, a rendelkezés hatálya alá eső kiskeresekedelmi egység.

Hasonló tartalmaink:

Szinte mindenki örömét fejezte ki, hogy egy évnyi szünet után nem csak a kisebb, hanem ezentúl a nagyobb, és a lakosság számára sok szempontból népszerűbb üzletek is nyitva tarthatnak a hét utolsó napján is. 2015. március 15-én lépett hatályba a törvény, ami megtiltotta a vasárnapi munkavégzést a kiskereskedelmi szektor egyes formáiban. A törvényhozók akkor úgy fogalmaztak, az alapvető cél a családi élet előmozdítása, az együtt töltött idő biztosítása a család egységének elősegítése érdekében.

Ha például azt nézzük, hogy a kiskereskedelemben egy munkavállalót sem lehetett munkára kényszeríteni az elmúlt egy évben, akkor a kormány célkitűzési megvalósultak, fogalmazott Rogán Antal a módosítás bejelentésekor. Egyúttal hozzátette, a kereskedelmi szektor és a foglalkoztatottság bővült, a forgalom egy része pedig átterelődött a multinacionális cégek felől a közepes vállalkozások irányába, amik ugyan mind pozitív változások, de a legfontosabb az, hogy mit gondolnak minderről az emberek.

Ugyanakkor amíg a vásárlók örülnek, addig a kereskedelemben dolgozóknak már lehet, hogy felemás érzéseik vannak. Az Érd TV által megkérdezett vállalkozó elmondta, egyfelől ugyan látott pozitív változást a forgalmában az elmúlt egy év során, ugyanakkor a kormány elképzelését sem tartotta rossznak. Szerinte elsősorban az emberek önrendelkezésére kéne a hangsúlyt fektetni.

Címkék