Vállsebészet az SZTK-ban
Vállsebészet az SZTK-ban

Szinte napra pontosan öt éve annak, hogy az érdi megújult szakorvosi rendelőintézetben az első egynapos sebészeti műtétek lezajlottak. Azóta egyre többen választják az érdi Egynapos Sebészetet, ahol, bár sokan nem tudják, de vállműtéteket is végeznek. Az artroszkópos vállsebészeti műtéteket dr. Gulyás Károly és dr. Gloviczki Balázs végzik.

Hasonló tartalmaink:

Sokan azért nem vállalkoznak egy egyébként szükséges és elkerülhetetlen műtéti beavatkozásra, mert nem szívesen töltenek el több napot családjuktól, otthonuktól távol egy kórházban. 2011 áprilisában azonban megnyitott Érden is az Egynapos Sebészeti részleg, amely lehetővé teszi, hogy a műtétet követően otthonában lábadozzon a beteg. Sokan ugyanakkor nem is magától az operációtól tartanak, hanem az altatástól. Vagy attól félnek, hogy felébrednek műtét közben, vagy éppen az a gondolat rettenti el őket, hogy nem ébrednek fel az operáció után. Az aneszteziológusok a legnagyobb körültekintéssel végzik a páciensek altatását, érzéstelenítését. 

Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális -a kórházi körülményekhez hasonló- feltételeknek megfelelő intézményben 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Az egynapos sebészet nem keverendő össze az ambuláns sebészettel.

Ahhoz, hogy valakit megoperálhassanak az egynapos sebészeti részlegen, két feltételnek kell megfelelni. Az egyik az, hogy a műtétet követően az otthoni ápolás biztosított legyen, a másik, hogy várhatóan semmilyen szövődmény ne lépjen fel, vagyis súlyos kísérőbetegséggel ne rendelkezzen a páciens.

A várólista naponta változik, így pontos adatok nem ismertek, de az biztos, hogy hónapokat nem kell várni egy artroszkópos vállműtétre. A keretszámokat az intézmény főigazgatója határozza meg, a sebészek pedig ezek függvényében operálhatnak. Az érdi betegek természetesen elsőbbséget élveznek az intézményben.

Az Egynapos Sebészeti Osztály kihasználtsága 100 százalékos, 2015-ben 1.552 beteget operáltak meg helyben.  A műtétek között jelenleg is vezető helyen áll a szürkehályog-műtét, valamint a térd- és vállízületi artroszkópos műtétetek, de jelentős számú sérv-, aranyér- és visszér-műtét is történik, s kiemelkedő a fül-orr-gégész és kézsebész beavatkozások száma is. 

Címkék