Bemutatkoztak a diák polgármester-jelöltek

Szeptember 30-án újra diákpolgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások.  T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatón mutatta be a diák polgármester-jelölteket szerda délelőtt a Polgárok Házában.

Hasonló tartalmaink:

A diákpolgármester-jelöltek bemutatkozása és választási programjaik ismertetése volt a mai polgármesteri sajtótájékoztató témája. T. Mészáros András polgármester kiemelte: ez lesz a második, az érdi középiskolások által titkos szavazáson megválasztott ifjúsági önkormányzati testület, amely a most mandátumát töltőhöz hasonlóan ugyancsak tízmillió forinttal gazdálkodhat majd. A polgármester a jelenlegi testület munkáját méltatva reményét fejezte ki, hogy a szeptemberben hivatalba lépő új diákképviselők is az érdi diákság javára végzik majd munkájukat.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a három jelölt: Iván Réka (Gárdonyi), Fodor Enikő (VMG) és Urbán Jonatán (Kós), akik röviden ismertették választási programjuk főbb pontjait.

A hivatalos választási kampány szeptember 1-én kezdődik és szeptember 30-áig, a választás napjáig tart majd.

A városi ifjúsági önkormányzati program indításának gondolatát tavaly március elején jelentette be T. Mészáros András polgármester, majd március 15-én, az ünnepi közgyűlésen hozott döntéssel hivatalosan is útjára indították az „Érd számít Rád” elnevezésű projektet.

Az elgondolás szerint az érdi középiskolások minden évben egy évre diákpolgármestert és diák képviselő-testületet is választhatnak. Az érdi középiskolák – a Kós Károly Szakképző Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Vörösmarty Mihály Gimnázium állíthat polgármester-jelöltet, s minden polgármester-jelölt öt fő képviselőt választhat maga mellé.

Az, hogy a gyerekek az önkormányzatiságot gyakorolják, hogy beleláthatnak egy polgármesteri hivatal belső életébe vagy abba, hogyan készül egy előterjesztés; hogy milyen felelősséggel jár mások képviselete, rendkívül fontos. Ahogyan az is, hogy megtanulják érvényesíteni érdekeiket. Az Ifjúsági Önkormányzatnak valós beleszólási joga van a közügyekbe, hiszen részvételi és javaslattételi joguk van a város közgyűlésén és annak bizottságaiban.

A szeptember végi választáson az érdi középiskolák (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Gárdonyi Géza Gimnázium, Kós Károly Szakképző Iskola) tanulói vehetnek részt. Valamennyi érdi középiskolás (9-12. évfolyamosok) választójoggal rendelkezik, és minden érdi, nem végzős évfolyamba járó középiskolás indulhat a választáson. A választásban részt vevő középiskolák eltérő diáklétszáma okán a szavazatok összeszámolása súlyozva történik, így kiküszöbölhető, hogy a nagyobb létszámú iskola egymaga döntse el a szavazást. A város közgyűlésének döntése szerint az új ifjúsági önkormányzat – akárcsak a most mandátumát töltő testület – tízmillió forinttal gazdálkodhat majd.

A 2016/2017-es tanév jelöltjei:

Iván Réka – Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium

Fodor Enikő – Vörösmarty Mihály Gimnázium

Urbán Jonatán – Kós Károly Szakképzőiskola

Az első Ifjúsági Önkormányzat 2015. október 1-jétől működik a város közgyűlése által elfogadott Alapokmány szerint. A fiataloknak legalább kéthavonta közgyűlést kell tartaniuk, aminek eleget is tesznek. Ugyancsak az Alapokmányban rögzített kötelességük, hogy a város önkormányzata által rendelkezésükre bocsátott tíz millió forintos költségvetési kereten belül saját költségvetést készítsenek.

Címkék