Csillaggömbön innen és túl

Aktuális témájú kiállítás tekinthető meg a Magyar Földrajzi Múzeum emeleti kiállító terében, ahol kettős céllal mutatnak be ízelítőt a múzeum kincseiből: a szemléltetés eszközei mellett a földrajz oktatás módszereiben bekövetkezett változások dokumentumai is felfedezhetők az ízlésesen berendezett tárlókban, tablókon és térképeken.

Hasonló tartalmaink:

A megnyitón Dr. Szilassi Péter, a Szegedi Egyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense „Miért fontos a szakközépiskolákban a földrajz oktatása?” című előadása azonnal aktuálissá tette a kiállítás tárgyválasztását. Az előzetes hírek szerint ugyanis minimálisra csökkenne az oktatási rendszer átalakítása során a kialakítandó szakközépiskolákban tervezett földrajz órák száma. Az egyetemi docens szerint ahhoz, hogy a jövő nemzedéke megérthesse a körülötte zajló természeti, társadalmi folyamatokat, valamint ismerje a környezeti problémák okait és következményeit, ahhoz földrajzi ismeretekre és gondolkodásra van szükség.

A Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás kurátora, Mácsai Anetta elmondta, hogy a tárlat a 16. századtól kezdődően az 1980-as évekig mutatja be Magyarország földrajzoktatásának történetét és a tanításhoz használt eszközöket. Az igazgató-helyettes elmondta, hogy intézményük életében kiemelten fontos szerepet játszik, hogy összegyűjtse a geográfia képzés szemléltető kellékeit, hisz ma már a múzeumpedagógusok munkája szervesen beépül(het) az alsó- és középfokú oktatás gyakorlatába. Külön érdekességet jelentett az a felfedező tevékenységnek nevezhető folyamat, amellyel a múzeum számára a fellelt anyagot összegyűjtötték.

Maga a tárlat a korszerű, interaktív látogatásra is lehetőséget ad: nem csupán nézegetni, hanem kipróbálni, működtetni is lehet a kiállított tárgyak némelyikét.

Érdi Újság

Votin József

Fotó: foldrajzimuzeum.hu

Címkék