Szent Iván-éji piknik Ófaluban (galéria)

A közel húsz éves múltra visszatekintő Szent Iván napi pikniket idén is megtartották Ófaluban. Az Érdi Pincetulajdonosok Egyesülete által szervezett eseményen főzőversennyel és színes kulturális programokkal várták az érdeklődőket, sötétedés után pedig az ünnep legfontosabb hagyományát, a tűzgyújtást is felelevenítették.

Hasonló tartalmaink:

A Szent Iván napi piknik ötlete még az ezredforduló táján pattant ki néhány lelkes helyi fiatal fejéből, majd a Szent Mihály Alapítvány folytatta, míg manapság már a Pincetulajdonosok Egyesülete a szervező. Jóllehet a korábbi években az ófalusi kastélydombon megtartott rendezvényt ezúttal rendhagyó módon, az egykori téglagyár melletti területre költöztették, de ez mit sem változtatott a piknik eredeti célkitűzésén.

Ahogy azt Hudák Ágnes, szervező is említette, a program közösségteremtő szándéka és a színpadi produkciók mellett az egyik fő attrakció a főzőverseny volt. A Magtár Néptánc Egyesület szintén az indulók között volt, de mint az egyesület részéről Zvatt Péter elmondta, nem a győzelem a fontos, hanem az együttlét és persze az, hogy finom legyen, amit főznek.

A nyári napfordulóhoz közel eső Szent Iván napján és főként éjszakáján a sötétség elmúlását és a fény megújulását ünnepeljük. Ezért a keresztény kultúrkörben is ismert, de alapvetően pogány eredetű ünnep egyik legfőbb hagyománya, hogy az emberek ilyenkor hatalmas tüzeket gyújtanak, ami ezt az újjászületést szimbolizálja.

Fotók: Boros Sándor

Címkék