Meleg ebéd a legkisebbeknek

Nemcsak a tanévben, hanem a szünidőkben is ingyenes étkeztetésben részesülhetnek a rászoruló gyermekek. A szülők kérelmére az önkormányzat június 20-tól augusztus 19-ig meleg ebédet biztosít a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű és a hátrányos helyzetű gyermekeknek.

Hasonló tartalmaink:

A ebédet nemcsak az iskoláskorú, hanem bölcsődés és óvodás gyerekek is megkapják, a nyári zárva tartás ideje alatt. Természetesen a bölcsődei és óvodai ellátásban nem részesülő apróságoknak is jár a meleg ebéd, amennyiben megfelelnek a törvényi feltételeknek.
Az ingyenes étkezést minden esetben igényelni kell, nem automatikusan jár – tudtuk meg Dudás Erzsébettől, az önkormányzat Humán Irodájának szociálpolitikai és egészségügyi csoportvezetőjétől, aki hangsúlyozta: aki igényelte ezt a szolgáltatást, ám egy-egy nap, illetve héten nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, annak előre le kell mondania az ebédet, mert ha két egymást követő napon nem jelentkezik a meleg ételért, lemondják.
– Az állam csak azon adagok után fizeti ki a normatívát, amelyeket valóban át is vettek a szolgáltatást kérő családok. Az igényelt, ám megmaradt ételt az önkormányzatnak a saját költségvetéséből kell kifizetnie – magyarázta Dudás Erzsébet, hozzátéve: az ingyenes étkezés a szünidőben bármikor újra igényelhető.
– A tanév végi igényfelmérés alapján a nyári szünetben a Bolyai iskolában, illetve a Bem téri óvodában osztják ki a Pensio munkatársai a meleg ebédet, amelyet helyben fogyaszthatnak el, de előre csomagolva haza is vihetnek a családok. Jelenleg egy-egy helyszínen 39 és 37 gyermek kap főtt ételt naponta – tette hozzá a csoportvezető, aki kérdésünkre elmondta azt is: a rászoruló gyermekek a Szociális Gondozó Központ által szervezett Parkoló programban tízórait, üdítőt kapnak, az önkormányzat napközis táborában pedig – amennyiben a gyermekétkeztetési térítésidíj-kedvezményre jogosultak – a 8000 forintos térítési díj helyett csupán 4661 forintot kell fizetniük hetente.
– Aki még nem igényelte az ingyenes szünidei étkezést, a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai és Egészségügyi Csoportjánál a hétfői, illetve szerdai ügyfélfogadás idején megteheti. Lemondani az ebédet aznap 11 óráig személyesen vagy telefonon az Intézményi Gondnokságnál lehet, a 23/521-160, illetve 23/521-134 és 23/521-166-os telefonszámokon – zárta szavait.

Piciknek sajt, nagyoknak sült hús

A gyerekek ugyanazt kapják a térítésmentes étkezés keretében, mint a napközis táborban, illetve az óvodákban, bölcsődékben. Az ebéd rendszerint levesből, főételből és gyümölcsből vagy süteményből áll. Ellátogattunk a Bolyai iskolába, ebédosztás idején: ottjártunkkor csontleves cérnametélttel, kelkáposzta-főzelék sertéssülttel és félbarna kenyérrel volt a menü. A legkisebbek egy-egy szelet sajtot is kaptak, a középiskolásoknak pedig nagyobb adagot mértek, mint az alsó tagozatosoknak.

– Tíz gyermekem van, a legkisebb négy, a legnagyobb tizenhat éves. Közülük hét iskolás, nekik innen viszem az ebédet. A kicsik óvodába járnak, ők ott esznek. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – mondta az egyik édesanya, aki kérdésünkre hozzátette: tavaly nehezen oldották meg a gyerekek étkezését a nyári szünidő alatt.
– Nagy segítség, hogy innen vihetem az ebédet, bár azért minden nap főzök így is. A férjemnek bejelentett állása van, én viszont még otthon vagyok anyaságin, így nem jelent gondot eljönni az ebédért – tette hozzá.
Nehezebb ott, ahol mindkét szülő dolgozik. Most is volt olyan család, ahol a nagymama jött az ebédért. Mint mondta, ő sem nyugdíjas még, de aznap éppen ráért.
– Két unokám van, nekik viszem. Holnap majd más családtag jön; mindennap megoldjuk valahogy – jegyezte meg.

(forrás: Érdi Újság)

Kinek jár a szünidei ingyenes étkezés?
Az 1997. évi XXXI. törvény 21/C. szakasza szerint az önkormányzat a hátrányos helyzetű gyermekek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére ingyenesen biztosítja a déli meleg főétkezést.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben az a gyermek részesülhet, ahol egyedülálló szülő, illetve tartós beteg gyermek esetében az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó 39900 forintot, két szülő esetében a nettó 37050 forintot. Érden jelenleg 1430 gyermek jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény előfeltétele annak, hogy a jegyző megállapítsa a gyermek hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetét. Érden 147 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tart nyilván az önkormányzat. A nyári ingyenes étkezést jelenleg 76-an veszik igénybe.

 

Címkék