Nyári munkák az uszodákban

Mikor kezdődnek a karbantartások az érdi uszodákban, miért kell felfrissíteni a focipálya műfüvét, hogyan zajlik majd a volt téglagyár bontása – többek közt ezekre a kérdésekre kaptunk választ Zsirkai Lászlótól, a közcélú intézményeket üzemeltető Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől.

Hasonló tartalmaink:

– Uszodáink éves karbantartását mindig nyáron végezzük. Ennek oka, hogy a tanév ideje alatt mindkét létesítmény telt házzal üzemel – a tanuszodában az úszni tanuló gyerekeknek és a versenyzőknek, míg az Arénában fentiek mellett a szinkronúszóknak, vízibalettozóknak és -labdázóknak, valamint a különféle vízi fitneszedzéseken résztvevőknek is helyet biztosítunk, nem beszélve az itt rendezett versenyekről – mondta Zsirkai László, kiemelve: a hatóságok előírják, milyen karbantartási munkálatokat kell elvégezniük.

– Év közben a víz minőségét naponta többször ellenőrizzük, és havonta laborvizsgálatokat is végeztetünk, a nyári leállás alatt pedig leengedjük a vizet, és elvégezzük a szükséges karbantartási, javítási munkálatokat. A tanuszodában az egyik belépő lötyög, azt rögzítjük, és megvizsgáljuk a medence burkolatának minőségét is, ahol kell, újrafugázzuk. A medencéket kitakarítjuk, a rácsokat tüzetesen átvizsgáljuk, esetenként javítjuk. A homokszűrő berendezéseket is karbantartjuk. Az öltözőkről, kiszolgáló helyiségekről sem feledkezünk meg: tavaly lecseréltük a hajszárítókat, idén az öltözők hátsó falait burkoljuk le vízhatlan, könnyen kezelhető anyaggal, az évek alatt tönkrement, megkopott tájékoztató táblákat is pótoljuk, cseréljük – tette hozzá az ügyvezető.

Az Érd Aréna uszodájában is lesz mit csinálni: egy csőtörés nyomait kell eltüntetni a férfi és női zuhanyzókban, ahol a berendezést is kicserélik.

– A szauna faszerkezetét is megújítjuk, mivel az alatt az öt év alatt, amíg a létesítmény használaton kívül állt, összeszáradtak az elemek. Ahogy tavaly a tanuszodában, úgy idén az Arénában cseréljük a hajszárítókat – jegyezte meg.

Az Érd Aréna uszodája július 18-án zár be, és augusztus elsején, reggel hatkor nyit majd. A tanuszoda augusztus 7-én zár, és augusztus 22-én látogathatják ismét a vendégek, akik nyári zárva tartás idején a bérleteiket a másik, nyitva tartó érdi uszodában használhatják fel (függetlenül attól, hogy egyébként melyik intézményben váltották).

Az Érd Arénában nemcsak uszoda található: kézilabda-, valamint birkózócsarnok áll a sportolók rendelkezésére, a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel, irodákkal együtt.

– Ahol szükséges, elvégezzük a felújításokat, pótlásokat, tisztasági festést a nyári leállás idején. Idén még nem, jövőre már a sportcsarnokot is ki kell festeni, állványok segítségével, de ez még odébb van. A biztonsági rendszerünk szerencsére jól működik, a tavalyi felújításnak köszönhetően arcfelismerésre is képes, így ahhoz idén nem kell nyúlnunk – tette hozzá Zsirkai László.

Az Ercsi úti sporttelepen most indulnak a nyári munkák: a novemberben átadott műfüves pálya első komolyabb karbantartására kerül sor a héten. A műfüvet töltik fel és kezelik, hogy ne csomósodjon össze.

– A műfüves pálya, illetve az öltözők önálló elektromos ellátást kapnak, a pálya mentén világítást is kialakítunk. Ezeket a feladatokat már annak figyelembe vételével végezzük el, hogy a sporttelepet a tervek szerint multifunkcionális sportközponttá bővíti a város pár éven belül – tette hozzá az ügyvezető.

A kft. üzemelteti a városközpontot is: hozzájuk tartozik a szökőkút, a gloriett, a sétányon elhelyezett padok, a rendőrséggel szembeni parkoló, a Vigadó épületének környezete és a növényzet öntözése is. Külön karbantartási időszak nincs, rendszeresen figyelik a területet, annál is inkább, mert az EU-s forrásból épült projektek tekintetében ötéves fenntartási kötelezettsége van a városnak.

A kft. üzemelteti az ófalusi artézi kutakat is – mint azt már korábban hírül adtuk, hamarosan megkezdik a hideg vizes kút újrafúrását, az idősotthon mögötti területen.

– Kutatásokat folytattunk arra nézvést, hogy hol is volt az eredeti kút, de sem a vízügyi hatóságnál, sem a levéltárban nem találtuk nyomát. Azt viszont kiderítettük, hogy 291 méter mély volt. A jelenlegi ennél valamivel kevesebb, 230 méter, de mi majd lemegyünk az eredeti mélységig. A napokban hirdetjük ki a kútfúrásra kiírt közbeszerzési pályázat eredményét, és július végén megkezdőnek a munkálatok – tette hozzá Zsirkai László, aki elmondta azt is: ha a kút más helyen is lesz, a kiöntő a régi helyén marad, és természetesen az is megújul.

A kft. vezényli le a volt téglagyár kéményének és a régi létesítményeinek bontását is. A terület rendezése, megtisztítása már folyik.

– A régi csarnokokba nem tudtunk bemenni, úgy benőtte a gaz, úgyhogy kaszálással, az ágak elhordásával kezdtünk. A zöldhulladékot ledaráljuk, a szabályoknak megfelelően kezeljük. Miután kiszabadultak az épületek, megkezdődhetett a munka felmérése. Van négy nagy csarnok, hetvenszer nyolc méteresek, és több kisebb épület is. A bontást bejelentettük, a hatóságok vissza is igazolták, így megpályáztathattuk a munkát. Miután döntés születik, megkezdődhet a bontás is: a keletkező hulladék elhelyezéséről mi gondoskodunk majd. A vasbeton szerkezetek a helyszínre tervezett parkoló alépítményében kaphatnak helyet, a kormos téglákat veszélyes hulladékként kezeljük majd – tette hozzá.

A kft.-nek mostanáig nem volt saját tulajdonú irodája: bérleményben dolgoztak azok a munkatársak, akik nem egy-egy érdi intézményhez kihelyezve látták el feladatukat. Hamarosan saját épületbe költözhetnek, az Alispán utca 2. szám alá; az önkormányzati ingatlant közfeladat ellátására kapják meg a várostól. A még üres ház felújításra, átépítésre szorul; Zsirkai László úgy tervezi, hogy érdi iparosok segítségével szépül majd meg. A tárgyalások már megkezdődtek az ipartestülettel.

– Az érvényes építési engedély már megvan, ha kiválasztottuk a partnereket, indulhat a kivitelezés – zárta szavait az ügyvezető.

Érdi Újság : Ádám Katalin, fotón: Gárdonyi Tanuszoda

Címkék