Két magyar arannyal kezdődött az olimpia

Sosem volt ilyen erős első napjuk a magyar olimpikonoknak: Szász Emese párbajtőrben, Hosszú Katinka pedig a 400 méteres vegyesúszásban szerzett aranyérmet, utóbbi ráadásul hatalmas világrekorddal jött össze.

Hasonló tartalmaink:

A cselgáncsozó Csernoviczki sérülten hetedik lett, a férfi pólósok a szerbek elleni döntetlennel kezdték az olimpiát.

Az összes komolyabb hazai és nemzetközi olimpiai előrejelzésben Hosszú Katinka volt a biztos pont a magyar sportolók közül: a bajai úszónő legalább két számában a mezőny kimagasló esélyeseként utazott Brazíliába, és az első nap nem is okozott csalódást, hiszen elképesztő fölénnyel nyerte meg a 400 méteres női vegyesúszás döntőjét.

Hosszú Katinkával ellentétben Szász Emesétől nem volt elvárás az olimpiai arany: a 33 éves párbajtőrvívó az utóbbi világbajnokságokon nem jutott az első hely közelébe, itt viszont imponáló magabiztossággal verekedte magát az esti elődöntőig, észt, koreai és japán ellenfelet búcsúztatva. Az elődöntő után aztán már tényleg lehetett reménykedni, hiszen a francia Lauren Rembin is úgy jutott túl, hogy végig jobban összpontosítva vívott, és nem is lehetett kérdés a győzelme.

A többi úszónknak már jóval kevésbé telt jól a napja, Hosszún kívül senki sem jutott döntőbe, Gyurta Dániel pedig az előfutam után inkább visszalépett 100 mellen, miután szétúszásra lett volna szükség az elődöntőbe jutáshoz. A magyar úszó ezért inkább a fő számának tartott 200 mellre koncentrál majd.

Úszónőink közül Szilágyi Liliána 100 pillangón az elődöntőig jutott, és Jakabos Zsuzsának sem sikerült a bravúr, míg a férfiak (Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kis Gergő) ugyancsak elköszöntek az előfutamok után. Az első úszónap győztese egyébként Ausztrália volt: a szigetország úszói két aranyérmet is szereztek.

Az egyéb sportágban érdekelt magyarok közül Csernoviczki Éva gondoskodott a drámáról, aki a női 48 kg-os cselgáncsozók negyeddöntőjében combsérülést szenvedett, de így is kiállt a vigaszágon kazah ellenfelével, ott azonban vereséget szenvedett, és végül 7. lett.

(fotó: Facebook/Hosszú Katinka hivatalos oldala)

Címkék