Mikor hívható az orvosi ügyelet?

Egészségügyi szakmai körökben országszerte egyöntetű vélemény alakult ki: a magyar lakosság egy része indokolatlanul gyakran jár orvoshoz. Felmérések igazolják, hogy éjjeli, hétvégi vagy egyéb ügyeleti időben jelentős számban fordulnak elő olyan riasztások, amelyek nem minden esetben indokolják, hogy az orvos a beteget annak lakásán lássa el. Ugyanakkor mi: a páciensek is joggal gondoljuk azt, hogyha szükségünk van egy doktorra, akkor felkereshetjük, vagy adott esetben házhoz is hívhatjuk, hiszen ez az ügyelet lényege, vagy mégsem?!

Hasonló tartalmaink:

Érden az orvosi ügyeletet az Inter-Ambulance Zrt. látja el 2005. február elseje óta. A régi posta helyén, a felújított Szabadság tér 9-ben található, illetve a beteg lakására történő kiszállással történik. Az ellátási terület városunkon kívül Diósd, Tárnok, Sóskút és Pusztazámor települések közigazgatási területére terjed ki. Az érdi felnőtt ügyelet folyamatos, vagyis 24 órás, de változó személyzettel dolgozik, a gyermek ügyelet pedig hétköznap 18 órától másnap reggel 07.30-ig, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában áll a betegek rendelkezésére. Tavaly 11.005 fő felnőttet és 5860 gyermeket láttak el – tudtuk meg Rédei Józseftől, az Inter-Ambulance Zrt. cégvezetőjétől.

- Egy adott ügyeleti napon hétköznap reggel 7.30-kor van a váltás. 24 órában 1 orvos dolgozik a felnőtt ügyeleten, ahol 1 egészségügyi asszisztens (nővér) segíti a munkáját, adott esetben fogadja a hívásokat, irányítja a helyszínre az orvost. Ilyenkor a hívásokat és az ügyeletre érkezőket is el kell látni a szolgálatban levő orvosnak. Továbbá minden műszakban dolgozik egy gépkocsivezető is, aki a címekre viszi az orvost és segíti a munkáját a helyszínen – magyarázza Rédei József.

Hétvégén és ünnepnapokon nappal két orvos van szolgálatban, így egy fő a rendelőben jelentkezőket, egy pedig a lakásra hívásokat látja el. 18 órától gyermekorvos, gyermek-szakasszisztens és gépkocsivezető áll szolgálatba a gyermekorvosi ügyeleten. Ekkor a létszám már 8 fő. A gyermekügyelet hétvégi és ünnepnapokon szintén 24 órában ügyel.

- Emellett hétköznapokon 10-22 óráig egy mentőorvosi/mentőtiszti kocsi is ügyeletet lát el egy mentőorvossal vagy mentőtiszttel (a mentőtiszt tapasztalt sürgősségi ellátó egyetemi végzettséggel, orvosi szintű diagnosztikai tudással, beavatkozási lehetőségekkel) és egy gépkocsivezetővel – mutat rá a cégvezető.

Az érdi ügyeletnek három gépjármű áll a rendelkezésére: 1 db felnőtt ügyeleti, 1db gyermek ügyeleti és 1db mentőorvosi illetve mentőtiszti autó. Érdemes azt is tudni, hogy az érdi ügyelet szerződésben áll az Országos Mentőszolgálattal és szükség szerint közterületi feladatot is ellát. Vagyis, ha nincs az érdi mentőállomáson kocsi, mert például Budapestre szállít egy sérültet, akkor nem kell hosszú perceket várni a távolból érkező segítségre, hanem az Inter-Ambulance egysége kerül riasztásra – helyben.

Rédei József szerint a lakosság a sürgősségi ügyeletet gyakran a háziorvosi rendelés meghosszabbításának gondolja, evvel leterhelve azt és megvonva a lehetőséget a sürgős esetek azonnali ellátásától. Az indokolatlan hívások aránya országosan 67%, ugyanakkor ez az érdi telephelyen a felnőttek tekintetében csak 36%, tehát az országos átlagnál jóval alacsonyabb.

- A gyermekügyelet tekintetében ez a mutató rosszabb, ott 92%. Ennek oka összetett. Leszögezem, hogy az indokolatlan minősítésű feladatokat is ellátjuk, de az OEP és a KSH felé rendszeresen küldendő jelentésben és a betegforgalmi programban indokolatlan jelzést kapnak. Az, hogy mi indokolatlan, azt a 2006-ban bevezetett, majd törölt ún. vizitdíj jogszabály (52/2006.(XII.28.) EüM. Rendelet kapcsán, annak mellékleteként a jogalkotók 31 pontban definiálták.Vagyis ez alapján fizettek az ügyeletben az indokolatlan ellátás miatt. A díj eltörlését követően a melléklet 31 pontja érvényben maradt és a mai napig ez alapján készülnek a statisztikák, jelentések. Ténylegesen az orvosi ügyelet munkájában ide sorolja a rendelet a „több napja húzódó nátha, kisebb panaszok, receptet tessék felírni, nem volt időm napközben elmenni a háziorvoshoz” stb. típusú bejelentéseket – világítja meg Rédei József, aki hangsúlyozta, hogy ezek a betegek ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint az indokolt kategóriába tartozók.

Ezután viszont joggal tesszük fel a kérdést, hogyha valóban mindenkit ellátnak, akkor miért olvasni a legnagyobb közösségi oldal Érd és környéke csoportjában nap, mint nap, hogy az orvosok az ügyeleten arrogánsak, türelmetlenek és semmilyen segítőkészséget nem mutatnak. A cégvezető erre a kérdésünkre úgy tájékoztatott, hogy próbálják kezelni a helyzetet.

- Folyamatosan értékelünk, szükség esetén figyelmeztetjük az érintett dolgozót a magatartási és etikai normák fokozott betartására. Viszont látni kell, hogy országosan minden egészségügyi intézményben érezhető és látható a dolgozói körben a fáradság, nem egy esetben a fásultság. Ennek oka a létszámhiány miatti túlmunka, az egészségügyi dolgozók társadalmi megítélésében elfoglalt helye, mely részben nyilván valós alapokra támaszkodik, de nagy szerepe van benne a bulvársajtónak és persze az így befolyásolt lakosságnak is. De sajnos az ügyeleti dolgozók egy része is érintett lehet – zárta szavait az Inter-AmbulanceZrt. ügyvezetője.

Címkék