Átadták a törökbálinti csomópontot

Ünnepélyes keretek között péntek délelőtt hivatalosan is átadták a forgalomnak az M0-M7 törökbálinti új fel- és lehajtóját, aminek köszönhetően jelentősen csökkenni fog az érdi autópálya fel-és lehajtóágának a forgalma. 

Hasonló tartalmaink:

Régóta várta rengeteg érdi, hogy átadják a 8103-as jelű utat Törökbálinton, ami a Kerekdomb megkerülésével biztosít kapcsolatot az M1 és Budapest felé, becsatlakozva a 8102-es útba, hiszen mindeddig az átmenő forgalom többnyire a lakóutcákat használta, jelentősen megterhelve ezzel a környéket.

Az M7 autópálya érdi csomópontja hosszú évekig bosszúságot okozott a közlekedőknek, ugyanis a reggeli csúcsban a pályára Budapest felé felhajtó forgalomban a helyközi autóbuszok számára is jelentős időveszteséget okozó torlódások keletkeztek Parkváros központjában. Délután pedig az Érdre lehajtó forgalom okozott rendszeres torlódásokat az M7 autópályán, esetenként a forgalmi sávban is. Emiatt teljesen átépítették a környéket annak érdekében, hogy a reggeli csúcsidőben az Érdről Budapestre, a délutáni csúcsidőben pedig Budapestről Érdre haladó forgalom előnyét biztosító forgalomszabályozást alakítsanak ki.

Ezt már a nyár elején átadták a forgalomnak, a jelzőlámpák is elkezdték a próbaüzemet, azonban mindeddig nem tudta megmutatni az átépítés a hatékonyságát, hiszen a két project jelentősen összekapcsolódott, mert az elmúlt években hétköznap reggelenként Törökbálinton is jelentősen megnövekedett az átmenő forgalom. A járművek jelentős része Érd felől Törökbálinton keresztül Budapestre vagy Budaörsre tart, és a településen keresztül hajtott fel az M1-es autópályára, az M1-M7 közös szakaszára.

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárt és a térség országgyűlési képviselője az ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy a beruházásokkal a két város összesen több mint 75 ezer lakosának közlekedési lehetőségei és életminősége, az ország egyik legjelentősebb üzleti-logisztikai-kereskedelmi zónájának megközelíthetősége javul. A jobb minőségű Budapest elővárosi sztrádakapcsolatok az átmenő forgalommal is számolva százezrek számára teszik gyorsabbá és biztonságosabbá a közlekedést.

T. Mészáros András polgármester az ÉrdMost.hu-nak elmondta, hogy üdvözli a beruházást, hiszen kis túlzással talán fontosabb volt ez a beruházás Érdnek, mint Törökbálintnak, mert a fejlesztés által az Iparos úti csomópont forgalmának tehercsökkenése az 50 százalékot is elérheti. – Parkváros keleti részét ez a le- és felhajtó szinte teljesen kiszolgálja, hiszen sokkal gyorsabb lesz erre felmenni az autópályára, mintha a Bem téren keresztül közelítenék meg azt. A jövő héten mi is átadjuk a Bem teret, amivel egyidejűleg a jelzőlámpák is végleges beállítást kapnak, s ettől kezdve az M7-es elérése Érd számára nagyon könnyen elérhetővé válik – zárta gondolatait a polgármester.

Az autósok péntek délután vehetik birtokba az M7-M0-s autópálya új törökbálinti csomópontját, az 1,37 milliárd forintos beruházás során a le- és felhajtóágak mellett a többi között két körforgalmú csomópont és új csapadékvíz-elvezető árkok is épültek. 

Címkék