Kezdődik az Ifjúsági Önkormányzat választási kampánya

Szeptember 30-án újra diákpolgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások. A jelöltállítást az érettségi időszakig kellett megtenniük az intézményeknek, majd a nyári szünet után szeptember 1-jén elkezdődik a kampány. A három diákpolgármester-jelölt: Iván Réka (Gárdonyi), Fodor Enikő (VMG) és Urbán Jonatán (Kós).

Hasonló tartalmaink:

A városi diákönkormányzati program indításának gondolatát tavaly március elején jelentette be T. Mészáros András polgármester, majd március 15-én egy ünnepi közgyűlésen hivatalosan is útjára indították az „Érd számít Rád” elnevezésű projektet.

Az elgondolás szerint az érdi középiskolások minden év szeptember végén egy évre diákpolgármestert és diák képviselő-testületet is választhatnak. Az érdi középiskolák – a Kós Károly Szakképző Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Vörösmarty Mihály Gimnázium – állíthat polgármester-jelöltet, s minden polgármester-jelölt öt fő képviselőjelölttel indul a választáson. A jelöltállítást az érettségi időszakig kellett megtenniük az intézményeknek, majd a nyári szünet után, szeptember elsején elkezdődik a kampány. Az egy hónapos felkészülés után szeptember 30-án tartják meg a választást.

Bemutatjuk az új diákpolgármester-jelölteket

Fodor Enikő (Vörösmarty)

Kiskorától élvezi a szereplést, szívesen foglalkozik szervezéssel is, ezért úgy véli, a diákpolgármesteri tisztség neki való feladat lesz. Egyik fő célkitűzése a tanulmányi-, illetve jutalomkirándulások megvalósítása, valamint továbbra is tervként szerepel az ingyen wifi elérése is, amit a jelenlegi VMG-s diákalpolgármester, Erdélyi Áron vetett fel. Mindenképpen szeretné folytatni a sikerre vitt programokat, de újakat is tervez.

Fodor Enikő Százhalombattán lakik, ám a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulójaként napjai nagy részét Érden tölti. Történelem tagozatra jár, pedig az általános iskola ötödik osztályában még nem szerette a történelmet. Aztán amikor a görögöknél tartottak a tananyagban, olyannyira felkeltett az érdeklődését, hogy a kedvenc tantárgya lett. Idegenvezetőnek, vagy rendezvényszervezőnek készül. Kiváló a szervezőkészsége és a nyilvánosság előtt is bármilyen helyzetben megállja a helyét. Rendszeresen részt vállal az iskolai ünnepi műsorok levezetésében, számos szavalóversenyt megnyert, tavaly pedig Aranyfokozattal tért haza a Kazinczy Szép magyar beszéd vetélkedő országos döntőjéről. Sporteredményei is figyelemre méltóak. Enikő négy éve foglalkozik sportlövészettel. Előtte hat évig néptáncra járt, de kissé belefáradt a próbákba meg a sűrű fellépésekbe. A sportlövészet azonban leköti és nagyban segíti a koncentrációját. Ebben az évben országos bajnokságon harmadik helyezést ért el, a diákolimpiákon pedig csapatával állt dobogóra.

Tisztában van vele, hogy százhalombattai lakosként nehezebb a dolga, de céltudatos és bizakodó, megtesz mindent azért, hogy ezt a kis hátrányt előnyeivel kompenzálja. Türelmes és empatikus, idén önkéntes segítőként vett részt egy kizárólag apróságoknak szervezett táborban. Szívesen szán időt a tízéves kishúgára is. Nagyon szeret olvasni, főként a kortárs ifjúsági és kalandregényeket kedveli, s amikor csak teheti, keresi a közösséget a barátaival.

Az Ifjúsági Önkormányzat megalakítását azért tartja fontosnak, mert közvetlenül képviselhetik és érvényesíthetik a diákok érdekeit. Fontosnak tartja, hogy saját költségvetésük van, s a források elköltéséről maguk határozhatnak, mert így már most megtanulnak felelősséget vállalni a döntéseikért.

Iván Réka (Gárdonyi)

Magabiztosan vágott bele a diákpolgármesteri címért folyó küzdelembe, mert úgy érzi, az első Ifjúsági Önkormányzat képviselőjeként bőséges gyakorlattal rendelkezik ahhoz, hogy sikeresen teljesítse ezt a feladatot. Hisz abban, hogy tapasztalataival erősítené, előbbre vinné az Ifjúsági Önkormányzat munkáját. Annál is inkább, mert az elmúlt év során szerzett gyakorlata alapján, meg tudja ítélni, melyek azok a tervek és célok, amelyek elérhetők és melyek nem.

Meggyőződése, hogy az ifjúsági programok megvalósításához elsősorban kiváló kommunikációs- és nagyfokú szervezőkészségre van szükség, s Réka biztos benne, hogy rendelkezik ezekkel a képességekkel. Az első Ifjúsági Önkormányzat működéséből leszűrte mi okozott nehézséget, mik voltak a hiányosságok, így azt is tudja, mely területen kell változtatni, hogy gördülékenyebben és hatékonyabban folyjon a munka. Ebben nagyon számít a kizárólag fiúkból álló, roppant kreatív Gárdonyis képviselői csapatára is.

Iván Réka háromgyermekes érdi családban nevelkedik, egyetemista nővére és második osztályos kishúga van. Korábban párbajtőrözött, de mivel a jövőben jobban szeretne a tanulásra összpontosítani, abbahagyta az edzéseket. Nyelvvizsgára készül, érettségi után pedig a közszolgálati egyetemen szeretne továbbtanulni. Kedvenc tantárgyai a magyar nyelv és irodalom, az angol és a történelem. Szabadidejét leginkább a barátaival tölti, és nagy szeretettel törődik magyar vizsla kutyájával is.

Réka kiemelte: fontosnak tartja, hogy a különböző középiskolák tanulói is megismerjék egymást, ehhez azonban jóval több közös programban kell részt venniük. A vakációt nemcsak pihenéssel tölti, hanem diákmunkára is jelentkezett. Szeretné megtapasztalni az önálló pénzkeresést és azt is, hogyan lehet a rendelkezésére álló összeget jól beosztani. Fontosnak érzi, hogy ebben minél előbb gyakorlatot szerezzen, mert az a meggyőződése, hogy megfontoltabban kezeli a pénzt az, aki maga is megdolgozik érte. Egyébként a házimunkában is szívesen besegít otthon.
Rékáék öt évvel ezelőtt, Halásztelekről költöztek Érdre. Nagyon megszerette ezt a várost. Tetszik neki a sok nyüzsgés és annak is örül, hogy az utóbbi időben sok pozitív változáson ment keresztül a település. Igazi otthonának érzi, ezért is szeretne többet tenni azért, hogy valamennyi itt élő fiatal a magáénak érezze és szeressen ebben a városban élni.

Urbán Jonatán (Kós)

Tordason él, de tanulmányai és sporttevékenysége Érdhez kötik.
– Hatodik éve vívok. Amikor nem az iskolában vagy edzésen vagyok, akkor olvasok – nagyon szeretem a verseket, kalandregényeket, krimiket – és kertészkedem. Nagy kertünk van, sok gyümölcsfával, kis veteményessel. Szükség is van rá, hiszen nagy a család: kilencen vagyunk testvérek. Ötnapos korom óta a nevelőszüleimnél élek, akik öt saját és négy befogadott gyereket nevelnek, de mind édes gyermeknek érezzük magunkat – mesélt magáról Jonatán, aki kérdésünkre azt is elmondta: nagykorúságát munkával ünnepelte.

– Egy ismerős családnál szedtem barackot, Szeged mellett, tíz napig. Egy hétig otthon pihenek, aztán három hétig egy tóalmási felekezetközi keresztény nyári táborban dolgozom majd önkéntesként. A mi családunk baptista vallású, apukám a helyi gyülekezet vezetője. Magam is kis korom óta rendszeresen eljárok az összejövetelekre: biztonságot ad, hogy a gyülekezet tagja lehetek – tette hozzá a fiatalember.

Urbán Jonatán rendőrnek készül, a szakközépiskola rendészeti szakára jár.

– Zsúfoltak a napjaim, de eltökéltem: ha diákpolgármesternek választanak, a programjaimat ennek a feladatnak rendelem majd alá – hangsúlyozta a tizenegyedik osztályba készülő jelölt, aki elmondta azt is: a tavalyi kampányban aktívan részt vett, és megtetszett neki ez a munka.

– Jó dolog szervezni, összeülni, megbeszélni a teendőket. Szerepelni pedig nagyon szeretek. Sokan mondták, hogy alkalmas lennék a posztra, ezért úgy döntöttem, belevágok – tette hozzá mosolyogva Urbán Jonatán, aki szeretné folytatni az elődei által bevezetett jó gyakorlatokat.

– A tanulást segítő foglalkozásokat mindenképp, hiszen nagyon jók a visszajelzések. Szeretném, ha a szakmák éjszakáján nem csak a cukrászok, autószerelők, festők, villanyszerelők mutatkoznának be, hanem a gimnáziumok is bemutatnák a náluk induló tagozatokat. Ez azért is jó lenne, mert úgy tapasztalom, hogy a két iskolatípus tanulói között nagyon nagy a szakadék, amit közös programokkal kellene áthidalni. Szeretném a tehetséges diákokat támogatni: a magam példájából tudom, hogy egy-egy ilyen program milyen sokat jelent – zárta szavait a fiatalember, aki nem szeretné megvárni a szeptembert, hanem már nyár végén összeülne iskolája képviselőjelöltjeivel, hogy megkezdjék programjuk kidolgozását.

Az, hogy a gyerekek az önkormányzatiságot gyakorolják, hogy beleláthatnak egy polgármesteri hivatal belső életébe vagy abba, hogyan készül egy előterjesztés; hogy milyen felelősséggel jár mások képviselete, rendkívül fontos. Ahogyan az is, hogy megtanulják érvényesíteni érdekeiket, hiszen az Ifjúsági Önkormányzatnak valós beleszólási joga van a közügyekbe – vélekedik T. Mészáros András polgármester.

Egyedülálló program
Magyarországon a diákpolgármester-, vagy a diákönkormányzat-választásnak, több nagyvárosunkban hagyománya van. A többi nagyvároshoz hasonlóan Érden is egy évre választják meg a diákpolgármestert, ez alól Miskolc kivétel, mert ott két évre. A békéscsabai gyakorlathoz hasonlóan Érden is lehetősége van a diákképviselőknek részt venni a városi közgyűléseken, ám itt nemcsak részt vehetnek, hanem bele is szólhatnak az őket érintő ügyekbe. Kéthavonta ülésezniük kell és véleményt alkotni a diákságot érintő témákban. Megtapasztalhatják, milyen felelősséggel jár mások képviselete, és a rendelkezésükre bocsátott összeg hatékony felhasználása.

Szeptember végén újra választhat a diákság
T. Mészáros András polgármester március 16-án kitűzte az ifjúsági önkormányzati választás időpontját: ez alapján szeptember 30-án újra diákpolgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások. A választási kampány a szeptemberi iskolakezdéskor indul és közel egy hónapig tart majd. A szeptember végi választáson az érdi középiskolák (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Gárdonyi Géza Gimnázium, Kós Károly Szakképző Iskola) tanulói vehetnek részt. Valamennyi érdi középiskolás (9-12. évfolyamosok) választójoggal rendelkezik, és minden érdi, nem végzős évfolyamba járó középiskolás indulhat a választáson. A választásban részt vevő középiskolák eltérő diáklétszáma okán a szavazatok összeszámolása súlyozva történik, így kiküszöbölhető, hogy a nagyobb létszámú iskola egymaga döntse el a szavazást. A város közgyűlésének döntése szerint az új ifjúsági önkormányzat – akárcsak a most mandátumát töltő testület – tízmillió forinttal gazdálkodhat majd.

Elégedettek a diákok és a szülők
Valamennyi tanuló jó kezdeményezésnek tartja az Ifjúsági Önkormányzatot. Az Érdi Újság tavasszal a városközpontban érdeklődött a helyi diákság körében arról, hogy mit tudnak az eddigi eredményeiről a szervezetnek. A legtöbben értesültek róla, hogy beszálltak a szalagavatók költségeibe, s hogy támogatják a tanulmányi kirándulásokat is. A tanulók szerint sok új barátság is létre jött azáltal, hogy az iskolák partneri kapcsolatot ápolnak, a korábbi versengés megszűnt. Egy édesanya arról számolt be, hogy gyermeke igénybe vette a tanulást segítő programot az iskolában. A szülők bár szkeptikusak voltak a témával kapcsolatban; meglepődve tapasztalták, hogy az eddig izgága, figyelemzavaros csemetéjük elkezdett jobb jegyeket hazavinni. A hatodik osztályos kisfiú nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, nyitottabb lett, amióta a foglalkozásra jár.

Címkék