Könyvtári programok az Érdi Napokon

A szeptemberi kulturális programokon többek között „A fehér király” című, csaknem harminc nyelvre lefordított regény írójával is találkozhatnak az érdi olvasók. A város legkisebbjei pedig Sás Károly zeneprogramját élvezhetik. Gazdag és sokszínű rendezvényekkel indul az új évad a könyvtárban.

Hasonló tartalmaink:

Az író-olvasó találkozók mellett, öt esztendeje a Csuka Zoltán Városi Könyvtár is bekapcsolódik az Érdi Napokat kezdő, nagyszabású, sokezres sokaságot megmozgató, fesztiváli programba. Nagyon büszkék arra, hogy az utcabálon évről-évre gyarapszik a sátrukba látogatók száma – mondta Nida Judit, a könyvtár igazgatóhelyettese, aki az intézmény őszi rendezvényeiről tájékoztatta lapunkat. Hozzátette: örömmel tapasztalják, hogy az érdi lakosok körében roppant nagy népszerűségnek örvend az utcabál könyvtári pavilonja.

Annál is inkább szeretik ezt a lakosok, mert ilyenkor ingyenes beiratkozási lehetőséget kínálnak az olvasóknak. Igaz, ez csupán egy gesztus az intézmény részéről, mégis rengeteget számít azoknak, akiknek gondot jelent a könyvtári tagság megfizetése. Emellett már évek óta óriási népszerűségnek örvend a könyvtár akciós könyvárusítása is, amelyen mindössze 100-200 forintért lelnek új gazdára az olvasmányok. Az elmúlt esztendőkben rengeteg könyvet sikerült így értékesíteni. Erre a kiárusításra pedig azért van lehetősége az intézménynek, mert év közben az olvasók rengeteg könyvet ajándékoznak a könyvtárnak. Ezek nagyrészt kiváló állapotban vannak, s azért válnak meg tőlük, mert véletlenül kettő van belőlük a családnak, hagyatékból maradnak rájuk, esetleg „megunták”, vagy nem a kedvenc műfajuk. A könyvtárosok átnézik és kiválogatják a behozott ajándékkönyveket és, ha az intézmény példánya már elhasználódott, kicserélik egy ugyanolyan jobb állapotúra. Amely kötetekre viszont nincs szükség a könyvtárban, akciós vásárt rendeznek belőlük az Érdi Napokon.

Emellett a könyvtár sátorában arra is lehetőség van, hogy az olvasókkal nyugodtan, kötetlenül elbeszélgessenek az intézmény munkatársai. A napi munka során nincs módjuk a személyes beszélgetésekre, viszont a fesztiválon a lakosok is bátran kérdezhetnek, s a könyvtárosok is megtudhatják, mi érdekli az embereket, milyen programokon, rendezvényeken vennének részt az intézményben. Mindeközben kézműves foglalkozásokkal, kisebb, izgalmas vetélkedőkkel és játékokkal várják a gyermekeket is. Minderre idén is számíthatnak a szeptember 3-i ÉNFESZT látogatói. Pár nap múlva a Zenei Könyvtárban az Érdi Jazz Fesztivál programsorozatába illeszkedve, szeptember 6-án este a Hoffbeat Zenekar lesz a Zenei klub vendége.

A Gyermekkönyvtárban szeptember 7-én, szerda délelőtt 10 órakor Sás Károly verses zeneprogramját élvezhetik a legkisebbek. Az író-olvasó találkozón egy interaktív program keretében a nebulók megismerhetik hogyan születtek a mesék, hogyan kristályosodtak versekké, s hogyan gyújtottak ezek a versek dallamokat. Ugyanezen a napon, délután öt órakor pedig Dragomán György, József Attila-díjas író, műfordító érkezik a Felnőttkönyvtárba. Könyveit szinte lehetetlen kikölcsönözni, mert folyamatosan olvassa valaki. Az erdélyi származású, népszerű író „A fehér király” című regényét már csaknem harminc nyelvre lefordították, Amerikában is nagyon keresett olvasmány. 2014-ben a „Máglya” című művét az „Év könyvének” választották. Számos műfordítása mellett, tavaly egy novelláskötete is megjelent, „Oroszlánkórus” címmel. Az író-olvasó találkozón a kiváló, fiatal írót személyesen is megismerheti az érdi közönség.

A könyvtár Érdi Napok programjait a Malko Teatro alternatív színtársulat különleges zenés komédiája a „Johanna bulvár” című előadás koronázza meg szeptember 8-án.

Címkék