Krajnyák Zsuzsanna negyedikként kezdett

A Rio de Janeiróban rendezett paralimpia keddi versenynapján az érdi kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna elvesztette a bronzmérkőzését, s a negyedik helyen végzett. A másik érdi, Dani Gyöngyi a főtáblán a hatos csoportban mind az öt meccsén vereséget szenvedett, tizenkettedik helyen végzett.

Hasonló tartalmaink:

Az ’A’ sérültségi kategóriában a már ötödik paralimpiáján résztvevő Krajnyák Zsuzsanna három győzelemmel és két vereséggel ment tovább csoportjából a negyeddöntőbe. A kínai Csou Hszü-feng és a fehérorosz Aljona Halkina ellen is 5–1-re kapott ki, de a brit Gemma Collist 5–2-re, az amerikai Lauryn Delucát és a lengyel Renata Burdont 5–1-re győzte le. A csoportküzdelmek után a negyeddöntőben Krajnyák visszavágott Halkinának, s 15–12-vel búcsúztatta. Aztán az elődöntőben 15–7-re kapott ki Krajnyák Csou Hszü-fengtől, aki így a bronzéremért folytathatta. A harmadik hely megszerzéséért a Veres Amarillát kiejtő ukrán Jevgenyina Breusz ellen vívott Krajnyák.

A bronzmeccsen az ukrán minimális előnyt szerzett, Krajnyák csak tartani tudta a különbséget, de 3–3 után Breusz négy tussal lépett meg. Az első játékrész hajrájában viszont a magyar versenyző megfelezte hátrányát, s 10–8 után komoly fordítási esélyei voltak, de a pihenőidő alatt ellenfele új erőre kapott, s 15–10-re nyert, Krajnyák a negyedik helyen végzett a női párbajtőrözők egyéni számában.

„Nem jött össze az arany, de még az érem sem, sajnos. Kicsit értetlenül állok a történtek előtt, mert minden rendben volt, az iskolázás, a bemelegítés, amióta itt vagyunk, nagyon jól ment az edzés, azt gondoltam, hogy ma ki tudom adni a vívótudásomat, de nem sikerült. Valami nüánsz mindig hiányzott. Fizikálisan nagyon rendben vagyok, nem fáradtam el, de úgy éreztem, hogy jobb volt most az ukrán lány. Az elődöntőben a kínai gyakorlatilag bedarált, mire csináltam volna klasszikus akciókat, addigra megszúrt, olyan gyorsan lepörgette, hogy én is csak néztem, hogy vége van” – nyilatkozott csalódottan az MTI-nek Krajnyák Zsuzsanna.

A bronzmérkőzés után történt egy kis közjáték, az ukrán ugyanis örömében eldobta a sisakját, amiért a szabályok szerint kizárás jár, és a magyar versenyző az edzőjével kis ideig tanakodott, hogy óvjanak-e, de végül nem tették – jegyezte meg a Távirati Iroda tudósítója.

„Azt gondolom, hogy megérdemelte a győzelmet” – mondta Krajnyák Zsuzsanna, aki szerdán tőrben versenyez majd Rióban.

Krajnyák Zsuzsanna rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen, ezért szerepel az A sérültségi kategóriában. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig nyolcszor volt dobogós egyéniben és csapatban.

A ’B’ sérültségi kategóriában Dani Gyöngyi öt vereséggel zárta a B-jelű hatos csoportot, így nem jutott a nyolc közé és a 12. helyez szerezte meg.

Sem Krajnyáknak, sem Daninak nem ért véget ezzel a paralimpia, a szerdai játéknapon mindketten a tőrözők egyéni versenyében lesznek érdekeltek, majd szeptember 15-én a párbajtőr csapatban Veres Amarillával, szeptember 16-án a tőr csapatban Hajmási Évával kiegészülve küzdenek meg.

Az Újpesti TE két érdi kerekesszékes vívója közül Krajnyák Zsuzsanna a főtáblán az egyes csoportba került, ahol sorrendben az ukrán Morkviccsal, az olasz Trigiliával, a brazil Santosszal, a hongkongi Juval, végül a kínai Zsanggal találkozik.

Dani Gyöngyi a hongkongi Csannal kezd, az ukrán Poznyakkal, a lengyel Makowskával, a kínai Zsuval és a francia Demaude-dal folytatja a csoportküzdelmeket, ahol a tizenkét versenyző közül a legjobb nyolc folytatja a küzdelmeket.

0914_paralimpia

Rio 2016, kerekesszékes vívás, program:

09.14. női tőr egyéni: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna

09.15. női párbajtőr csapat: Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla

09.16. női tőr csapat: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék