Urbán László: Eszmélj Ábel!

Tamási Áron kevésbé ismert írásait ismerhetjük meg abból a kötetből, amit tegnap délután mutattak be a közönségnek az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyvet a városunkban élő irodalomtörténész, dr. Urbán László szerkesztette.

Hasonló tartalmaink:

“Eszmélj Ábel!” címmel jelent meg az az antológia, ami az erdélyi író eddig kötetbe még nem rendezett írásaiból válogat. Dr. Urbán László szerint Tamási Áron a mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar szerző, ezért reméli a most összegyűjtött – többek között – cikkeket, tárcákat, jeleneteket, beszédeket, feljegyzéseket, sőt még filmforgatókönyvet is tartalmazó könyv mindenki számára érdekes és izgalmas olvasmány lesz.

A Tamási Áron által teremtett talán legismertebb figura Ábel, akinek sorsát ugyan egy regénytrilógián át figyelemmel követhetjük, de a szereplőt ihlető valós személyről most többet is megtudhatunk – mondta el dr. Urbán László. Az irodalomtörténész úgy látja, Tamási Áron életművének középpontjában elsősorban a haza iránti aggodalom illetve az érte való küzdelem áll. Ahogy Ábel harcol a hatalommal az manapság is aktuális üzenet lehet, fogalmazott dr. Urbán László.

vlcsnap-2016-09-23-16h42m16s104

DR. Urbán László

Tamási Áron egy kisbirtokos, sokgyermekes, szegény székely földművescsalád gyermekeként 1897-ben született az erdélyi Farkaslakán. Jogi tanulmányai és banktisztviselői állása mellett az 1920-as években kezdett az írással foglalkozni, hogy később az erdélyi és a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjává váljon. Novellái, regényei és egyéb írásai közül az Ábel trilógiát 18 nyelvre lefordították, így nemzetközi szinten is az egyik legismertebb magyar író. Tamási Áron 1966-ban hunyt el Budapesten.

Címkék