Mérgező növények a mindennapjainkban
Mérgező növények a mindennapjainkban

A Rémségek hete rendezvénysorozatának keretein belül Mérgező növények címmel tartott előadást Papp Orsolya biokertész, fitoterapeuta a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában.

Hasonló tartalmaink:

Környezetünk tele van ehető és mérgező növényekkel, sokan azonban csak keveset ismernek közülük. Az előadás során olyan fontos kérdésekre kaphattunk választ, hogy mely növényeket nevezzük mérgezőnek, melyeket érdemes leszedni és fogyasztani és melyek azok, amelyeket mindenképpen el kell kerülnünk.

Papp Orsolya előadásában elmondta, hogy mérgező növénynek szokták nevezni azokat a növényeket, amelyek nagyon kis adagban is halált tudnak okozni, de a szakirodalom mérgezőnek tekinti már a gyomorrontást, fejfájást, vagy enyhébb tüneteket okozó növényeket is.

Az erdőben, mezőn túrázva gyakran találkozhatunk mérges növényekkel, de nem ritka, hogy ezek kertünkben is megtalálhatók. Ezért is fontos, hogy néhány gyakori fajt mindenki meg tudjon különböztetni a többitől.

A gyógyhatású növények közül mindenki fel tud sorolni néhányat, azonban a mérgezőket kevésbé ismerjük. Az erdőben a leggyakoribb mérgező növény a nadragulya, a másik a közismert gyomnövény a csattanó maszlag, de ott van a fagyal, a leánder és a lakásban is sokak által tartott diffenbachia.

Fontos nagyon körültekintően megvizsgálni a növényeket, mert a természet olykor megtréfál bennünket, és a hasznos gyógynövények a megszólalásig hasonlítanak mérgező, terápiában nem használható rokonaikhoz. Ilyen például a mezei zsurló, amit nem szabad összetéveszteni a többi, mérgező zsurlófajtával.

Kép: studyblue.com / nadragulya

Címkék