Szerzői est az IRKÁ-ban

Vérbeli pedagógus, aki a saját bemutatkozását is témakörökre bontotta, mint a novelláit. Az Érdi Irodalomkedvelő klub legutóbbi rendezvényén a természetet és az utazást kedvelő és a szülőfalujára felettébb büszke prózaíró mesélt magáról.

Hasonló tartalmaink:

Hat, számára fontos téma köré csoportosította bemutatkozó estjét Szabó Ilona Valéria, aki pár éve csatlakozott az IRKA körhöz. Az ember fejében megszületik a mondanivaló, s elkezd írni – így fogalmazott a kezdetekről, mintha ez a világ legegyszerűbb dolga lenne! „Civilben” angol tanár, korábban a Vörösmarty Gimnáziumban óraadó pedagógus volt. Somfai Istvánnal beszélgetve elárulta: bár saját gyermekkel nem áldotta meg a sors, szélesebb családja gondoskodott róla, hogy mindig sok nebuló vegye őket körül.

Szabó Ilona Valériát elsőként a családi kötődések, a nagyszülők és az unokák kapcsolata ihlette meg. De majdnem ennyire érdekli, izgatja a természet. Az írónő elárulta: gyakran előfordul, hogy egy-egy témával behatóbban foglalkozik, rákeres, utánajár, hozzáolvas. Ez azért is jó módszer, mert közben újabb, feldolgozásra kínálkozó ötletek, témák is felmerülnek.

Mint ahogyan a szeretett szülőfaluja, Kismarja is a megírandó történetek kincsesbányája. A település lakosai roppant büszkék a Bocskai fejeledelemhez kapcsolódó történelmi emlékekre. Ő pedig szülőföldjéhez szorosan kötődő prózát ír, ahogyan az utazási élmények is megihletik.

Mivel Valéria férje is angol tanár – főként idegen nyelvtanulás céljából – évente több hetet töltenek el utazással, de leginkább barátoknál, ismerősöknél szállnak meg, akiknek alkalomadtán viszonozzák a vendéglátást. Így jutottak el nemcsak európai országokba, hanem más kontinensre is s az ott szerzett élmények és tapasztalatok fel-felbukkannak írásaiban.

Az elhurcoltak emlékére kiírt irodalmi pályázaton díjat nyert novellájával. Fontos számára az egyensúly, de az sem baj, ha olykor kibillenünk belőle, mert rákényszerít bennünket a helyes út keresésére.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék