Az igazság hangjai és formái
2018
nov. 16

Az igazság hangjai és formái

Kedden este tartotta a Szepes Gyula Művelődési központban az IRKA az idén "(I)GAZSÁG" címen kiírt vers- és prózaíró pályázatának eredményhirdetését. A díjazott és felolvasott művek - valószínűleg az alkotók tudtán nélkül - tanúságtételül szolgáltak Fábry Zoltán azon megállapításához, miszerint: "Csak a valónak igaz megragadásával válhat az író és művész szószólóvá, alakítóvá, teremtővé és változtatóvá. Író a valóságot csak az igazság megsértése nélkül közvetítheti."

Tovább...
Irodalmi utak és utasok
2018
okt. 8

Irodalmi utak és utasok

Abból már kaptunk ízelítőt egy évadnyitó rendezvényen, hogy az érdi irodalomkedvelők nemcsak pihenéssel, de alkotó kikapcsolódással is töltötték a nyarat, ami a kör vezetőinek, szerkesztőinek bizony munkát is adott, hogy a szezonkezdetre megjelenhessenek az őszi kiadványok, szám szerint négy: az aktuális IRKA-újság, az őszi tematikus füzet, a zsebkönyvsorozatban egy válogatás az Utak és utasok pályázatra küldött anyagból, s mindennek a koronájaként a mintegy 200 oldalas 2018- as Antológia.

Tovább...
Művészek és mecénásuk
2018
szept. 23

Művészek és mecénásuk

Van egy kert, ahol a csaknem százéves tölgyek árnyékában, csiripelő madarak koncertje közben alkothatnak azok az érdi művészek, akik lehet képzettségük szerint amatőröknek számítanak, művészet iránti szerelmük és elkötelezettségük azonban megkérdőjelezhetetlen. És van egy ember, aki mint egy 21. századba csöppent reneszánsz mecénás, igyekszik mindenben támogatni az alkotó kedvűeket.

Tovább...
Nyári olvasmányok helyi szerzőktől
2018
júl. 7

Nyári olvasmányok helyi szerzőktől

Bőséges nyári olvasnivalót kínálnak – remélhetően nem csak egymásnak – az Irodalomkedvelők Klubja és a Poly–Art Alapítvány köreihez tartotó alkotók: megjelent az IRKA folyóirat aktuális száma és a Poly–Art füzetek nyári kiadása.

Tovább...
IRKA, a nyári szünetre
2018
júl. 2

IRKA, a nyári szünetre

Megjelent az Érdi IRKA, a helyi irodalmi-kulturális folyóirat idei második, júniusi száma, amely az Óperencia Könyváruházban már megvásárolható. Az érdi alkotók verseit, novelláit, a helyi művészeti élet eseményeit felvonultató folyóiratba most ön is belelapozhat.

Tovább...
Kiállítás, zene és irodalom a természetben
2018
jún. 24

Kiállítás, zene és irodalom a természetben

Kedden indult és június 22-én, pénteken ért véget a harmadik Alkotni-KÉK művésztelep a Czabai-kertben. A négynapos szabadtéri tábort a Poly-Art szekciója, a Képzőművészek Érdi Közössége szervezte, házigazdája pedig a 41 éve természetvédelmi oltalom alatt álló őstölgyes tulajdonosa, Czabai Balázs volt. A záróműsort az Irodalomkedvelők klubjával az IRKA-val közösen rendezték meg, amely a hetedik születésnapját is itt ünnepelte.

Tovább...
Együtt festve, együtt gondolkodva
2018
jún. 22

Együtt festve, együtt gondolkodva

Negyedik alkalommal szervezte meg alkotótáborát a Képzőművészek Érdi Közössége. A héten tizenhatan alkottak közösen a Czabai-kertben. A tábor ma kiállítással zárul; a rendezvényen ünneplik az IRKA 7. születésnapját, és közös kerti pikniket szerveznek felolvasással, énekkel, zenével. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tovább...
Gánti találkozás
2018
ápr. 18

Gánti találkozás

Az elmúlt hétvégét a gánti Fecskepalotában töltötték az érdi Poly-Art két szekciója, az IRKA Klub és a Képzőművészek Érdi Közössége tagjai, akik egy rögtönzött művészeti kiállítással, valamint saját verseikkel és magával ragadó dallamokkal lepték meg a helyi érdeklődőket.

Tovább...
A Pódiumon: A hetedik és a Lépcsők
2018
ápr. 17

A Pódiumon: A hetedik és a Lépcsők

A Poly-Art és az IRKA hagyományosnak számító Pódium estjén ezúttal Habos László új, A hetedik című verseskötetét és dr. Karácsony István Lépcsők című kisregényét mutatták be.

Tovább...
Ünnepeljük az IRKA-val a költészet napját!
2018
ápr. 11

Ünnepeljük az IRKA-val a költészet napját!

"A költő: a szavai. Az alvószegek, a plakátmagány, a maontják, egy kerti szék, egy kinnfeledt nyugágy. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy magyarnak lenni főként nem más, mint az „ilyen” szavak ismerete. Öröme. A mitnekemtezordon, a kiterítenekúgyis, a márvénülőkezemmel. Nagy dolog ez, nagy dolog valahol otthon lehetni", írta Eszterházy. A fenti szavak már valószínűleg beivódtak minden olvasó zsigerébe. A költészet napján itt, nálunk mások más szavait, költeményeit olvashatják el az IRKA jóvoltából.

Tovább...