Művészek és mecénásuk

Van egy kert, ahol a csaknem százéves tölgyek árnyékában, csiripelő madarak koncertje közben alkothatnak azok az érdi művészek, akik lehet képzettségük szerint amatőröknek számítanak, művészet iránti szerelmük és elkötelezettségük azonban megkérdőjelezhetetlen. És van egy ember, aki mint egy 21. századba csöppent reneszánsz mecénás, igyekszik mindenben támogatni az alkotó kedvűeket.

Hasonló tartalmaink:

DSCN0378

Az, hogy a Poly-Art és Czabai Balázs, a természetvédelmi területnek számító Czabai-kert tulajdonosa egymásra találtak, eleve elrendelt lehetett. Pénteken, még nyárias napsütésben és melegben élvezhették a művészek a Poly-Art évadnyitóját a Czabai-kertben, ahol egymást követték a versek és prózák a színpadon, majd tárlatvezetés következett a legutóbbi időszakban készült festmények és szőttesek megcsodálásával, és bemutatták az IRKA 2018-as antológiáját is.

DSCN0382

Szombaton aztán beköszöntött az ősz, de ez nem zavart senkit sem, aki ellátogatott a Parkvárosi Közösségi Házban a Poly-Art képzőművészeti tagozata, a Képzőművészek Érdi Közösségének kiállításmegnyitójára. A Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója, Gergő gitározott, az írók felolvastak, majd Somfai István, a most már 23 éves múlttal rendelkező Poly-Art Alapítvány elnöke elevenítette fel az alapítvány alkotótáborainak hagyományát.

DSCN0385

Ebből kiderült, hogy már a Poly-Art megalakulásának évében, 1995-ben sor került az első alkotótáborra a mai  Habilitációs Központ épületében és kertjében, aztán egy ideig Pál Éva kertjében tartották ezeket meg, 3 éve pedig a Czabai-kertben kerül sor nemcsak az alkotótáborokra, de az évadnyitókra és az évadzárókra is.

DSCN0402

Az alkotótáborok, ahogy azt a szombati kiállításmegnyitón Somfai István hangsúlyozta, két szempontból is jelentősek: egyrészt biztosítják a megfelelő körülményeket az alkotáshoz, másrészt jó közösségépítő lehetőséget is teremtenek. Hozzátette, hogy külön megtiszteltetés volt számukra, hogy a város elismert képzőművészei közül Eőry Emil, Karsch Manfred és Homolya Gábor is megtisztelte látogatásukkal az idei tábor 13 alkotóját.

DSCN0392

Az alkotótáborban elkészült műveket október 20-áig lehet megtekinteni a Parkvárosi Közösségi Házban.

DSCN0414

Címkék