Kis kedvencek és gazdijaik nagy napja

4. alkalommal szervezte meg Bada Zoltán és az Öthét Egyesület Pest Megyei Tagozata az Állati Jó Családi és Örökbefogadási Napot, hogy az állatok világnapja közeledtével felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. Nem csoda hát, hogy a főtéren megjelentek mellett igen szép számmal bandukoltak négylábú kedvenceik is, hiszen ez a nap róluk szólt. No meg azokról, akik most még az Eb Árvaház vagy a Sirius Alapítvány telepén várják, hogy valakihez ők is tartozhassanak. Ma szép számmal örökbe is lehetett fogadni közülük.

Hasonló tartalmaink:

Némedi-Varga Tímea, aki Lukácsi László mellett a vasárnapi rendezvény házigazdája volt, a Noel tanya állatait csodálja, amikor találkozunk. Mosolyogva meséli, hogy szívesen vállalja ezt a feladatot évek óta, mert a felelős állattartás neki is nagy szívügye. Közben egyre nagyobb számban gyülekeznek az emberek a színpad előtt, illetve a kutyusok, malacok, kecskék, selyemtyúkok a zöld területen.

_MG_0063

T. Mészáros András polgármester nyitja a rendezvényt. Beszédében megköszöni a szervezést,  és felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, hogy “azt a szeretetet, amit az állatok adnak nekünk, azt ők is megkapják tőlünk.” Majd örömét fejezi ki, hogy sok gyermeket lát a közönség soraiban, mert, mint mondja, a felelős állattartást a gyermekek a példamutatás alapján tudják megtanulni.

_MG_0300

A színpadon kezdetét veszik a táncelőadások, a zöld területen pedig a kutyaiskolák és a rendőrkutyák bemutatói ejtik ámulatba a körülöttük állókat. Kicsit arrébb két póni viszi körbe-körbe a kicsiket magán, mellettük nagy népszerűségnek örvend a KANGA Alapítvány állatsimogatója, ahol a selyemtyúkok és a minnesotai törpemalacok buddhista szerzeteseket is megszégyenítő békével és nyugalommal tűrik a több száz gyerek simogatását. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkatársának jóvoltából a harris-ölyvökkel is (majdnem) testközelből lehet ismerkedni.

_MG_0917

_MG_0434

Miközben Pingvin Pityu foglalja el a színpadot – a gyerekek legnagyobb örömére le is jön onnan táncolni velük, egy kislányt veszek észre, aki éppen a téren sétáltatja kutyáját, meg-megállva egy-egy trükkre. A kutyus, Zoira engedelmesen forog, ül vagy fekszik le, amikor gazdija, Anna erre utasítja, aztán persze jön a jutalomfalat és az elmaradhatatlan simogatás és puszi, aminek talán még jobban is örül, mint a finomságnak. Kiderül, hogy az Eb Árvaház legifjabb és leglelkesebb önkéntese Anna- ,de ezt már édesanyja meséli, a menhely gondozója. Az Eb Árvaház a gyepmesteri telepekről ment elsősorban már altatásra váró kutyusokat, akiket először is rehabilitálnak, mert köszönhetően előző “gazdáiknak” ezek az állatok már ahhoz vannak hozzászokva, hogy bántani akarják őket, emiatt pedig sokszor elsőre támadnak. Sikeres rehabilitáció után pedig nekik is örökbefogadókat keresnek.

Mert erről is szólt a nap: a Sirius sátránál sok reménybeli örökbefogadó jelentkezett, akiknek innen is kívánjuk, hogy döntésük ne csak egy rövidke fellángolás legyen, és akkor jövőre talán már az ő oldalukon láthatjuk ezeket az állatokat.

Bada Zoltán a rendezvény végén kérdésünkre elmondja, hogy a nagy sikerre való tekintettel, biztos, hogy lesz jövőre 5. Állati Jó Családi Nap. Minden támogatónak és fellépőnek köszöni a közreműködést, és azzal zárja sorait, hogy legközelebb a Föld napja alkalmából rendez jövőre – immáron 9. alkalommal – az Öthét Egyesület  ehhez hasonló nagyszabású rendezvényt.

(képek: kaczibareni)

Címkék