„Egy regényíró sem írhatta volna meg jobban”

1027_foci

Kertész Ferenc másodszor már kifogta Stieber András büntetőjét

Elképesztő! Nem szerzői túlzás, ha azt írjuk, hogy az Érdi VSE–Budaörs mérkőzésen volt minden, ami a labdarúgásnak kell. Első perces tizenegyes, kiállítások, fordítások, egyenlítések, utolsó másodperces gól(ok) – merthogy kettő is esett –, büntetőpárbaj.

Hasonló tartalmaink:

Ha csak leírjuk, hogy Érd–Budaörs, már akkor is pikáns ütközetre számíthatunk, hiszen egyrészt térségi derbi, másrészt számos kapocs van a két gárda között. Az egyik kapocs Gyurácz András és Gyurácz Bálint, akik testvérek, de András a Budaörs hátvédje, Bálint pedig az Érd támadója. A másik a Sajbán-testvérek, Miklós és Máté, akik a foci alapjait Érden tanulták meg, de jelenleg Budaörsön játszanak – most csak Miklós játszott, Máté sérüléssel bajlódik. A harmadik a budaörsi születésű és nevelésű Melczer Vilmos. Szóval bőven van párhuzam a két együttes között.

Az pedig még csavar egyet a történeten, hogy kedden a Budaörs eddigi vezetőedzője, Miskei Attila közös megegyezéssel távozott a másodosztályú csapattól.

Ami a mérkőzést illeti, egy óriási hibával indult, hiszen az érdi középkezdés után Bozsoki Imre nem tudta pontosan megjátszani Kónya Benjámint és saját tizenhatosa előtt passzolt Bata Csongornak, akit csak a büntetőterületen belül tudott megállítani, de azt is szabálytalanul tette. A megítélt tizenegyest aztán Stieber András értékesítette (0–1).

A folytatásban az érdiek akarata érvényesült, nyugodtan járatták a labdát és több ígéretes lehetőségük volt. A hetedik percben Melczer Vilmos passzolt Balázsovics Máténak, aki Kelemen Patrik elé tette a labdát és egyedül mehetett volna kapura, de mindezt a partjelző szerint lesről tette volna. Öt percre rá pedig Pallagi Botond szabadrúgását fejelte tovább Bozsoki, de aztán hiába juttatták ezt a labdát a kapuba a hazaiak, ez is lesről született.

Negyed óra elteltével az érdiek támadtak többet, de az utolsó passzokba hiba csúszott. A Budaörs – annak ellenére, hogy egy osztállyal magasabban játszik – nem tudott dominálni, sokat kapkodott, viszont volt annyira szervezett, hogy az érdi akciókat sem hagyta kibontakozni.

Aztán a 39. percben Bozsoki javított, amikor saját labdaszerzése után belső védő létére lendületből ment a támadással. Melczer indította őt és a lesen álló Kelement, de csak Bozsoki ért bele, így a les nem számított. Ez pedig megzavarta Tulipán Ákost, a vendégek kapusát, aki kimozdult kapujából, Bozsoki pedig jó 30 méterről emelt a kapuba (1–1).

A második játékrész elején mintha mindkét együttes kivárásra játszott volna, kevés helyzet akadt, vagy ha lőttek, akkor rendre fölé. Az első fontos momentum a 71. percben történt, amikor Ódé Norbert megkapta második sárga lapját és mehetett zuhanyozni. Ez az eset mindkét gárdát megzavarta, de három perccel később a Budaörs örülhetett, amikor egy kisebb védelmi hibát kihasználva Horváth Patrik vette be Kertész Ferenc kapuját.

Az érdiek a hajrában alig engedték át saját térfelükre az ellenfelet, de az egyenlítés nehezen akart összejönni. A 86. percben a csereként beálló Palásthy Norbert közeli fejesét is bravúrral védte Tulipán. Egy percre rá pedig Ferkó Ádámot is kiállította Farkas Tibor játékvezető, így az érdiek kettős emberelőnyben folytathatták. A gól csak nem akart összejönni, de a háromperces hosszabbítás utolsó momentumaként Palásthy valahogy begyötört egy beadást (2–2), így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A ráadás első felében egyik csapat sem tudott az eddigiekből erőt meríteni, de a vendégeknél még Gyurácz András is megsérült és mivel nem volt több cserelehetőségük, így nyolc mezőnyjátékossal folytatták. A hosszabbítás első felének legszebb mozdulata Stieber Andráshoz köthető, aki húszról lőtt szabadrúgásból egy kapufát. A fordulás után érdi támadások sorát láthattuk, majd Bozsoki érkezett remekül a 115. percben Melczer Vilmos baloldali beadására és fejelte a kapuba (3–2).

De még itt sem volt vége. Sőt, a 120. percben szöglethez jutott a Budaörs, amely Deli Márió kapufát is ért fejesével egyenlített (3–3).

Következhettek a büntetők, melyet az érdiek kezdtek.
Kelemen Patrik lövésébe ugyan még beleért Tulipán, de így is gól lett.
Aztán az érdi nevelés, Sajbán Miklós fölélőtte.
A második érdi rúgó Honti Attila volt, aki simán lőtte be a kapu jobb oldalába.
A második vendég rúgó pedig a meccsen már egy büntetőt értékesítő Stieber András volt, de Kertész Ferenc ezúttal kifogta a tizenegyest!
A harmadik érdi, Palásthy Norbert volt, aki higgadtan lőtt balra, Tulipán pedig jobbra ment.
A legmagabiztosabb budaörsi rúgó Deli Márió volt, aki a kapu felső részébe lőtt.
Következett – mint később kiderült – az utolsó rúgó. Ha Melczer belövi, az Érd jut tovább. Belőtte, az Érd jutott tovább!

1027_foci_2

A nagy küzdés után az Érdi VSE örülhetett.

Magyar Kupa, 7. forduló, a 32 közé jutásért
Érdi VSE–Budaörs 2–2 (1–1, 2–2, 2–2, 3–3) – tizenegyesekkel: 4–1 az Érdi VSE javára
Érd, 200 néző. Vezette: Farkas T. (dr. Varga Zs., Márkus)
Érdi VSE: Kertész F. – Ország, Bozsoki, Csiszár, Pintér N. – Kónya B. (Honti, 30.), Pallagi (Palásthy, 78.), Korozmán (Gyurácz B., 58.), Melczer – Balázsovics, Kelemen.
Vezetőedző: Limperger Zsolt
Budaörs: Tulipán – Horváth L. (Sajbán Miklós, 66.), Tányéros (Kinyik, a szünetben), Gyurácz A.; Ódé – Lajer, Ferkő, Menyhárt – Stieber A., Deli, Bata (Horváth P., 58.).
Megbízott edző: Márkus Tibor
Gólszerzők: Bozsoki (38., 115.), Palásthy (93.), ill. Stieber A. (1. – tizenegyesből), Horváth P. (74.), Deli (120.)

MESTERMÉRLEG:
Limperger Zsolt: –
Egy regényíró sem írhatta volna meg jobban. A huszadik másodpercben gólt kaptunk, aztán utána a kilencvenharmadikban sikerült egyenlítenünk. Azt hittük, hogy megvan a meccs és a százhuszadik percben egyenlített a Budaörs. Ebben a meccsben minden benne volt, tipikus kupameccs volt. Nehéz mérkőzésre számítottam, mindenki azt mondta, hogy a Budaörs jobb csapat annál, mint ahol áll jelenleg. Örülök, hogy minden tekintetben felvettük velük a kesztyűt és egy nagyon élvezetes meccset játszottunk.

Márkus Tibor: – Rendkívül küzdős meccs volt az első perctől kezdve. Büszke vagyok játékosaimra, hiszen a két kiállításból és a sérülésből adódóan hét mezőnyjátékossal fejeztük be a meccset. Nagyot küzdöttünk, a rendes játékidőt és a hosszabbítást is döntetlenre hoztuk, a tizenegyes meg lutri. Nem tudok neheztelni a játékosokra. Büszke vagyok a csapatomra, gratulálok az Érdnek. Egy nap alatt nem lehet csodát tenni, egyet kértem a játékosoktól, hogy küzdjenek egymásért és a csapatért és a többit lépésről-lépésre meglátjuk, hogy az majd magától kialakul, vagy formálunk rajta. Itt a küzdelem és a hozzáállás volt a legfontosabb és ebben maximálisat nyújtottak. Erre a mérkőzésre engem és Kovács Lászlót bíztak meg, hogy vezényeljük le, a többit a vezetők megmondják.

Fotók: Balogh István

Címkék